Специализираният наказателен съд в Пезинок разпореди неидентифицирания официално извършител на

...
Специализираният наказателен съд в Пезинок разпореди неидентифицирания официално извършител на
Коментари Харесай

Следващите два-три дни ще бъдат критични за възстановяването на словашкия премиер

Специализираният углавен съд в Пезинок разпореди неидентифицирания публично причинител на стрелбата против словашкия министър председател Роберт Фицо да бъде упрекнат в опит за ликвидиране и арестуван с непрекъсната мярка в ареста. Прокуратурата изиска задържането заради опасения, че мъжът може да избяга или да извърши други закононарушения.

71-годишният Юрай Цинтула беше упрекнат в опит за ликвидиране за нападението, което органите на реда дефинират като политическо стимулирано.

Следващите два-три дни ще бъдат решаващи за словашкия министър председател Роберт Фицо, прострелян в сряда в миньорския град Хандлова след изнесено съвещание на държавното управление.

Вицепремиерът и министър на защитата Роберт Калиняк заяви, че положението на Фицо остава тежко, само че има вяра за удобна развръзка.

В околните дни министър председателят няма да бъде локален от болничното заведение в Банска Бистрица в Братислава, защото положението му не разрешава подобен трансфер. По думите на Калиняк, не е било належащо функционалностите на Фицо да бъдат поети от различен човек, защото с него се реализира известна връзка.

Покушението против него провокира талази на потрес в цяла Европа и породи безпокойствие за поляризираната политическа обстановка в Словакия.

 
Току-що се върнах от Банска Бистрица, където министър председателят претърпя втора интервенция, дребна крачка към позитивна прогноза. Следващите два-три дни ще бъдат сериозни за възобновяване на Роберт Фицо, чието положение остава доста съществено. Огромни благодарности за професионалната работа на целия екип от експерти - лекари, медицински сестри, санитари, които избавиха живота му и не престават да се борят за него от сряда насам.
Роберт Калиняк – министър на защитата на Словакия

Калиняк акцентира, че макар изключителната обстановка, държавното управление би трябвало да продължи да работи с " темпото, заложено от Роберт Фицо ".

Министърът на защитата сподели още, че опитът за ликвидиране е " девалвирал качеството на демокрацията в Словакия ", само че прикани към почитание и взаимно съгласие.

За следващ път Калиняк хвърли виновността за обстановката върху публицистите и опозицията, чиято " нападателна изразителност " към Фицо е разпалила ненавист и разделяне в обществото.

В петък полицията претърси дома на обвинения за офанзивата против словашкия министър председател. Следователите водиха обвинения причинител на нападението в апартамент, който той споделял със брачната половинка си в град Левице. Иззети са компютър и документи.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР