Берковица тържествено отбеляза най-светлия, най-съкровения, най-българския празник – 24 май,

...
Берковица тържествено отбеляза най-светлия, най-съкровения, най-българския празник – 24 май,
Коментари Харесай

В Берковица отбелязаха 24 май с празнично шествие /снимки и видео/

Берковица тържествено означи най-светлия, най-съкровения, най-българския празник – 24 май, оповестиха от локалната администрация.
Това е денят на буквите, на просветата, на духа. Денят, в който всеки българин може да се гордее, че е потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа. 24 май е знак на достолепие, традиция и нематериалност.
Тържествената стратегия в Берковица стартира с празнично шествие отпред с Младежкия духов оркестър при НЧ „ Иван Вазов “-1872. В шествието се включиха кметът на Община Берковица Димитранка Каменова, ръководителят на Общински съвет – Берковица Деян Еленков, зам. – кметът Спаска Георгиева, зам.-кметът Гергана Антонова, зам-кметът Атанас Георгиев, Биляна Стаменова – Секретар на Община Берковица, всички съществени и междинни учебни заведения на територията на община Берковица, детски градини, общински съветници, чиновници на Общинска администрация – Берковица, представители на пенсионерските клубове, жители.
Под звуците на химна на Светите братя Кирил и Методий участниците дефилираха с трибагреници и балони, предоставени от Община Берковица. Шествието мина по ул. „ Николаевска “ и стигна до бул. „ Мрамор “, където празникът продължи с литературно-музикална стратегия.
Тържеството започва с връчването на грамоти и награди във връзка извършена анкета от Община Берковица за избор на „ Директор на годината “, „ Учител на годината “ и „ Ученик на годината “. Кметът на Община Берковица Димитранка Каменова персонално връчи оценките на госпожа Розелия Петрова, която е удостоена за „ Учител на годината “ за 2020 година в община Берковица и на Яна Михова, удостоена с премията „ Ученик на годината “ за 2020 година в община Берковица. За „ Директор на годината “ жителите на община Берковица избраха госпожа Теодора Иванова, Директор на Трето ОУ „ Иван Вазов “, която на база номинацията на Община Берковица, е удостоена и с „ Наградата на Регионалното ръководство на образованието – Монтана “ за 2021 година. Г-жа Иванова отсъстваше, защото в същия миг е получила и своето отличие в град Монтана.
Литературно-музикалната стратегия стартира с осъществяването на седмокласниците от 1.ОУ „ Никола Йонков Вапцаров “ – Берковица на глаголическата молитва на остарял и нов български език. Последваха рецитали, изпълнени от възпитаници от Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов " – Берковица и Лесотехническа професионална гимназия – Берковица.
С прочувственото си осъществяване на стихотворението „ Върви, народе, възродени “ второкласничката Сияна Симова от 2. ОУ „ Христо Смирненски “ – Берковица мощно развълнува всички присъстващи.
Изпълнението на песента „ Една българска роза “ от Елица Георгиева при Народно читалище "Иван Вазов - 1872 " - Берковица докосна сърцата на дребни и огромни, а музикално-танцовото осъществяване на Божидара Сергеева дружно с танцьорите от 3. ОУ „ Иван Вазов “ – Берковица внесе празнично въодушевление и нюанс в програмата.
Чухме и стихотворенията "България " и "Учителко, целувам ти ръка " в осъществяване на учениците от 4. ОУ „ Георги Сава Раковски “ – Берковица. Центърът за поддръжка на личностното развиване – Берковица също се включи в програмата с присъединяване на дуета Карина Русинова и Илина Янакиева и соловото осъществяване на Гергана Лазарова. Ученици от Основно учебно заведение "Свети Свети Кирил и Методий ", Замфирово ни показаха танцовото осъществяване "Пъстрото цвете цъфтеше ", а възпитаниците от Основно учебно заведение „ Георги С. Раковски ", село Бързия изиграха национална ария – сценка „ Веселинка “. В края на тържеството чухме словото на Горан Атанасов – общински консултант в Общински съвет – Берковица и учител по български език и литература в Лесотехническа професионална гимназия – Берковица.
Празникът приключи с празнични хора, положително въодушевление и усмивки.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР