Белоглав лешояд от България е открит в частен зоопарк в

...
Белоглав лешояд от България е открит в частен зоопарк в
Коментари Харесай

След 3 г. в неизвестност: Откриха български белоглав лешояд в частен ливански зоопарк

Белоглав лешояд от България е открит в частен зоопарк в Ливан, където е държан нелегално, оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/.

От Дружеството са получили преди дни информация за три белоглави лешоядa, държани в плен в частен зоопарк в Северен Ливан. От Комитета за битка с противозаконното изтребване на птици в Ливан са посетили мястото и са открили, че една от трите птици е млад белоглав лешояд със зелен пръстен B6P, който е подложен в България.

Проверката демонстрира, че това е лешояд, излюпен наоколо до гр. Маджарово през 2018 година Тогава екип на Българско дружество за защита на птиците е маркирал младото лешоядче с пръстени и GPS предавател.

Подобно на доста свои връстници и този млад лешояд е поел на юг през есента на 2018 година, само че от Българско дружество за защита на птиците мистериозно губят сигнал от неговия предавател до момента в който прелита над Сирия. Оттогава той не се е прибирал в Източни Родопи, което е предиздвикало експертите да имат вяра, че е умрял.

Най-вероятно младият лешояд е бил отстрелян в Сирия, само че е оживял , след което е бил продаден на частни колекционери в Ливан.

В страните от Близкия Изток, изключително в Сирия и Ливан, всяка година нелегално се избиват хиляди хищни и други типове птици, означават от Българско дружество за защита на птиците и допълват, че противозаконният отстрел е измежду главните закани за тях. Известни са и други случаи на белоглави и египетски лешояди от Балканите, които намират гибелта си в Ливан. Такъв образец е казусът на младия египетски лешояд Анахита, който предходната есен също е бил прострелян, само че с помощта на бързата интервенция на ливанските специалисти е бил избавен.

От Българско дружество за защита на птиците са изпратили искане до ливанските управляващи да подхващат нужните ограничения и да конфискуват трите белоглави лешояда от противозаконния им собственик. В случай, че те са в положително здравословно положение и след подобаващи грижи, лешоядите могат да бъдат освободени назад в дивата природа, където им е мястото, считат природозащитниците.

Надяваме се управляващите да подхващат ограничения по този случай и скоро да забележим лешояда B6P още веднъж да се рее в небето над Източните Родопи , показват от Българско дружество за защита на птиците. Те припомнят, че белоглавият лешояд е предпазен тип по силата на няколко интернационалните нормативни документи, подписани от Ливан, измежду които Бонската спогодба за мигриращите птици и Конвенцията CITES за търговия със предпазени типове от дивата флора и фауна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР