Белият дом заяви, че Иран лъже, когато казва, че ирански

...
Белият дом заяви, че Иран лъже, когато казва, че ирански
Коментари Харесай

Вашингтон обвини Техеран в лъжа за използването на ирански дронове при руски атаки в Украйна

Белият дом съобщи, че Иран лъже, когато споделя, че ирански дронове не са били използвани в съветски офанзиви против Украйна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер сподели, че има " голям брой доказателства за тяхната приложимост от страна на Русия както против военни, по този начин и против цивилни цели " в Украйна и че наподобява Техеран обмисля дали да продаде още такива оръжия на Москва. " Всички вие също по този начин видяхте известията от тази заран за удар, наподобява с ирански дрон, в центъра на Киев. И все пак Иран продължава да лъже ", съобщи тя пред кореспонденти.

По-рано представител на Държавния департамент на Съединени американски щати сподели, че с доставките на дронове за Русия Иран нарушава Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Резолюция 2231 се отнася за нуклеарната договорка от 2015 година сред Иран и шест международни сили (Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ), която предвиждаше унищожаване на интернационалните наказания против Техеран в подмяна на ограничавания за обогатяването на уран, които да създадат по-трудна за Иран създаването на нуклеарни оръжия, напомня Ройтерс. Съгласно резолюцията против Иран действаше ембарго за стандартни оръжия до 2020 година Въпреки опитите на Съединени американски щати по времето на някогашния президент Доналд Тръмп, който изтегли страната си от договорката през 2018 година, да удължат периода на деяние на ембаргото, Съветът за сигурност отхвърли да направи това и по този начин проправи път за Иран още веднъж да стартира да изнася оръжия.

Западни дипломати обаче обявиха, че рестриктивните мерки за ракети и свързани с тях технологии, написани в резолюцията, са в действие до октомври 2023 година и те контролират износа и закупуването на високотехнологични военни системи като дроновете.

Междувременно иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан реагира на наложените от Европейския съюз наказания на Техеран, наричайки ги " непотребни " и " неконструктивен акт, произлизащ от неправилна преценка ", съобщи Ройтерс.

" Европейски Съюз одобри спомагателни непотребни наказания против ирански физически лица. Това е неконструктивен акт, произлизащ от неправилна преценка и учреден на необятно публикувана дезинформация. Бунтовете и вандализмът не се толерират никъде; Иран не е изключение ", написа министърът в Туитър.

Министрите на външните работи на страните от Европейски Съюз прибавиха през вчерашния ден 11 ирански физически лица и 4 институции, в това число ръководителя на иранската нравствена полиция Мохамед Ростами Чешмех Гачи, към листата със глобените, на които се не разрешава влизане на територията на блока и се замразяват активите в Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР