Белият дом не планира среща на върха между президентите на

...
Белият дом не планира среща на върха между президентите на
Коментари Харесай

Не се планира среща Байдън-Путин, Блинкън отмени срещата с Лавров

Белият дом не възнамерява среща на върха сред президентите на Съединените щати и Русия, разгласи говорителката на Джо Байдън Джен Саки. Тя изясни това с изострянето на рецесията сред Москва и Киев.

„ Президентът Байдън е отворен за дипломация, само че моментът, в който Путин приготвя инвазия в суверенна страна, не е подобаващ за диалози на най-високо равнище “, изясни Саки.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън анулира плануваната за на следващия ден негова среща с съветския си сътрудник Сергей Лавров. Причината – съветската инвазия към този момент е почнала и с това Москва е посочила, че отхвърля дипломацията. 

Блинкън дефинира като надълбоко тревожно изявлението на съветския президент Владимир Путин по отношение на признаването  независимостта на двете сепаратистики републики в източната част на Украйна. По думите му то подсказва, че съветският държавен глава възприема Киев като зависещ.

Блинкън съобщи обаче, че дипломатическите старания на Съединени американски щати и съдружниците и сътрудниците им ще продължат.

„ Ще продължим дипломатическите старания, в съгласуваност със съдружниците и сътрудниците, въз основа дейностите на Русия и обстоятелствата на място, само че няма да позволим на Русия да претендира за дипломация и в това време да задълбочава спора и да върви по пътя на войната “.

Изказването на американския държавен секретар пристигна след среща с украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба във Вашингтон.

В своето изказване Кулеба акцентира идентичните позиции на страната си със подкрепящите ги НАТО, Европейски съюз, Съединените щати.

„ Светът би трябвало да отговори с цялата си икономическа мощност, с цел да накаже Русия за закононарушенията, които към този момент е направила и изпреварвайки закононарушенията, които възнамерява да извърши. Ударете съветската стопанска система в този момент и я ударете мощно. “
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР