Tesla съди от EEOC за предполагаемо допускане на расистка и враждебна работна среда

...
Белите служители на Tesla са хвърляли расистки обиди на черни
Коментари Харесай

Белите служители на Tesla са хвърляли расистки обиди на черни колеги във фабриката на автомобилния производител във Фремонт, Калифорния, в продължение на най-малко осем години и компанията е отказа да изкорени поведението, твърди федерално дело, заведено в четвъртък.

Адвокати от Комисията за равни възможности за заетост на САЩ (EEOC) също твърдят в делото, че все още присъстващият расов тормоз е създал враждебна работна среда датиращи от май 2015 г. Черните служители редовно чуват колегите си да казват „маймуна“, „момче“ или дори да използват думата N, за да се обърнат към тях, се твърди в делото. Белите колеги, участващи в поведението, варират от мениджъри и надзорници до водещи линии и производствени сътрудници, се твърди в съдебни документи.

„Чернокожите служители също се натъкнаха на показване на расистки графити, включително свастики, заплахи и примки“, се посочва в съдебния иск. „Те откриха такива графити на различни повърхности, включително на бюра, в асансьори и на оборудване, включително превозни средства, излизащи от производствените линии.“

публикация в блог на уебсайта на компанията, озаглавена „Огнище на дезинформация“, заяви Tesla „е абсолютно против всякаква форма на дискриминация, тормоз или несправедливо отношение от всякакъв вид.“

Искът на EEOC идва приблизително две години след като калифорнийски съдия нареди на Tesla да плати на бивш черен служител 1 милион долара, когато беше разкрит на расистки език във фабриката. Служителят, Мелвин Бери, подаде две жалби срещу своите ръководители в Tesla през 2017 г., след като се изправи срещу тях, че го нарекоха расистка клевета и го принудиха да работи повече часове.

През април федерално жури присъди на друг бивш служител на Tesla 3,2 милиона долара за расистко насилие, което е претърпял. Оуен Диас твърди, че е бил наричан с думата N повече от 30 пъти, показани са му расистки карикатури и му е казано да се „върне в Африка“ по време на приблизително деветмесечния му мандат в Tesla, който приключи през 2016 г.

Tesla също е изправен пред колективен иск от цветнокожи служители, които твърдят, че са чули и расови обиди.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР