Белите мечки в Гренландия показват адаптивност към новите условия, причинени

...
Белите мечки в Гренландия показват адаптивност към новите условия, причинени
Коментари Харесай

Белите мечки в Гренландия показват адаптивност към новите условия, причинени от глобалното затопляне

Белите мечки в Гренландия демонстрират адаптивност към новите условия, породени от световното стопляне, заяви Агенция Франс Прес.

Според теоретичен екип от университета в Копенхаген, изследвал генома на тези арктически хищници, от края на последната ледникова ера - преди към 12 000 години, температурите се покачват, а арктическият лед понижава. Това е довело до понижаване на площта на хабитата на мечките и преместването им на север, разясни Майкъл Уестбъри, съавтор на проучването по тематиката.

В началото на междуледниковия интервал повишението на температурите е довело до понижаване на популацията на мечките, сподели Уестбъри. 

Въпреки опасенията за оцеляването на белите мечки, включени през 1982 година в листата на уязвимите поради климатичните промени типове, те са " относително добре ", разгласи научният екип от Копенхаген, представен от Българска телеграфна агенция. " Мечките може да се окажат по-адаптивни, в сравнение с сме считали. "

Учените са открили нова популация белите мечки в Югоизточна Гренландия, която употребява за платформи парчета лед. Обичайно тези хищници употребяват арктическите ледници, с цел да ловуват. 

Тези бозайници се разграничават от мечките в Западна Гренландия. Те не живеят в идеални за тях условия, акцентира Уестбъри, само че " могат да приспособяват храненето си, а това води и до други промени ".

Според предвижданията мечките би трябвало да се местят от ден на ден на север, само че в един миг няма да има къде да отидат, споделя ученият. Глобалното стопляне, обвързвано с човешката активност, настава доста по-бързо от предходното стопляне на климата и оставя доста по-малко време на тези животни да се приспособяват и да трансформират държанието си. 

Изследването е оповестено в Science Advances.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР