Белград. След скандала с Панамските досиета“, в последните дни светът

...
Белград. След скандала с Панамските досиета“, в последните дни светът
Коментари Харесай

Кои са балканските магнати и политици, които попаднаха в „Досиетата от Рая“?

Белград. След абсурда с „ Панамските досиета “, в последните дни светът бе разтресен от второто по рода си огромно приключване на поверителни документи, които разкриха по какъв начин някои от най-богатите и известни хора на планетата, корпорации и държавници са изнасяли и изцяло законно не са записали пред данъчните управляващи парите си в сметки на „ божествен “ острови с офшорен статут.
Няколко европейски издания по едно и също време разгласиха извадки от общо 13,4 милиона файла с общ размер от 1,4 терабайта, обработвани в продължение на близо една година от над 380 публицисти от 67 страни. Данните бяха предоставени от две компании, както и от фирмени регистри на 19 данъчни убежища, след което бяха предадени на авторитетния немски вестник Die Sueddeutsche Zeitung, който бе измежду първите, разнищили абсурда с „ Панамските документи “. Международният консорциум на проверяващите публицисти показа информацията с 96 издания, в това число The Guardian, BBC, The New York Times и даже „ Новая газета ".
Сред държавници, политици и предприемачи, които попаднаха под светлините на прожекторите с разкриването на „ Досиетата от Рая “, попадат също и жители на страни от Балканския полуостров като Сърбия, Словения, Черна гора, Турция и Гърция.
Документите демонстрират, че сегашният сръбски министър без портфейл, отговарящ за нововъведенията и софтуерно развиване Нанад Попович, има имущество на стойност минимум 75 млн. $, което безапелационно го прави най-богатият политик в Сърбия.
Освен Попович, в следствието на „ Досиетата от Рая “ попадат и 13 други предприемачи, които се явяват като притежатели и ръководители на компании, работили или имали офшорни компании, основно в островната страна Малта.
В документите са посочени минимум 76 словенски жители и компании. Сред тях попада и някогашният началник на словенската данъчна администрация, Иван Симич, който е трансферирал в Кипър консултантската си компания още в интервала, в който е бил отпред на Митническата работа на Словения.
Разследването също по този начин сподели и че сестрата на някогашния черногорски министър председател Мило Джуканович, Анна Джуканович, и нейният сътрудник Радомир Вукчевич са основали две офшорни компании в Малта, които са свързани с минната индустрия и преработката на минерали.
Имената на турския министър председател Бинали Йълдъръм и на министъра на енергетиката Берат Албайрак, шурей на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, както и на брат му Серхат Албайрак също се появяват в следствието на „ райските документи “. Осем сдружения, свързани с фамилията на турския министър председател, също са регистрирани в Малта.
Според оповестените данни 130 гръцки политици и звезди се появяват в минимум шест хиляди документа от „ Досиетата от Рая “.
Сред определените от тях данъчни убежища са Малта, Аруба, Бахамските острови, Барбадос, Бермудските острови, Доминиканската република, Маршаловите острови и други „ божествен “ офшорни зони.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР