Белград/Прищина. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич се срещна в

...
Белград/Прищина. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич се срещна в
Коментари Харесай

Срещата Вучич-Тачи в Брюксел завърши без резултат

Белград/Прищина. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич се срещна в Брюксел с президента на Косово Хашим Тачи в нов кръг от заключителния стадий на договарянията в Брюксел за нормализиране на двустранните връзки сред Белград и Прищина.
На срещата участва и Върховният представител на Европейски Съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини. Освен Тачи, в косовската делегация бяха включени още министър председателят Хамуш Харадинай и ръководителят на Народното събрание в Прищина Кадри Весели, а също и трима депутати - Фатмир Лимай, Беджет Пацоли и Дардан Гаши. Сърбия бе показана от Вучич и от ръководителя на държавната Служба за Косово и Метохия Марко Джурич.

В навечерието на новия кръг от договаряния на високо ниво Могерини разясни, че „ ще разгледаме постигнатия прогрес в договарянията за всеобхватно съглашение за нормализиране на връзките и ще планираме идващите стъпки и срещи, с цел да се подсигурява, че работата сред двете страни продължава с интензивно движение ". В края на предходния кръг от договарянията, които се организираха на 24 юни в Брюксел, президентът на Сърбия съобщи, че Белград търси компромис и „ ще се бори да се получи нещо, а не нищо ".
В Прищина също демонстратираха позитивизъм, твърдейки, че диалозите се движат в посока реализиране на съглашение, само че след идването си в Брюксел не разкриха елементи за срещата на високо ниво. От пресслужбата на косовския министър председател подчертаха само, че се чака съществена тематика да бъде признаването на най-младата страна на Балканите. „ Разбира се, няма да има диалози за независимостта, суверенитета и териториалния интегритет на Косово “, увериха от Прищина.

Очакваше се консултациите да приключат в „ ранния следобяд “, само че диалозите завършиха още в часовете преди обед, освен това – без резултат.
Обръщайки се към медиите, президентът на Косово съобщи, че срещата е била „ къса, само че една от най-трудните “ от началото на разговора сред Белград и Прищина преди шест години. „ Това беше къса, само че едно от най-трудните срещи, които имахме през последните шест години ", съобщи Тачи пред публицисти в Брюксел.

„ Сърбия към момента има вяра, че Косово е част от нея. Грешат, доста бъркат “, безапелационен бе Тачи, като в същото време добави, че постигането на съглашение за нормализиране на двустранните връзки е потребно и за двете страни.
„ Все още имаме вяра, че постигането на дефинитивно съглашение е допустимо и ще бъде от изгода както за Косово, по този начин и за Сърбия, а също и за вложението в бъдещето на Европейски Съюз. Споразумение, което ще улесни бъдещето на двете страни и народи, което ще докара до съгласие и помиряване ", разясни Тачи, като означи, че чака този развой да бъде сложен и изпълнен с трудности. „ Очаквам разговорът да стане по-труден през идващите седмици или месеци, само че договарянията ще продължат ", увери косовският президент, като в същото време добави, че очакванията са договарянията да приключат с публично самопризнание на Косово от страна на Сърбия.

На собствен ред ръководителят на Народното събрание в Прищина Кадри Весели съобщи, че чака Сърбия да признае съществуването на Косово и да стартира развой на помиряване.„ Ние признаваме, че Сърбия е самостоятелна страна и желаеме да живеем в мир и разцвет на Балканите като две самостоятелни страни. Диалогът за Косово е доста значим и сме твърдо решени да вървим напред, и двете страни желаят да бъдат част от Европейския съюз, това е нашата цел. Очакваме Сърбия да е по-отворена и работим дружно, тъй като би трябвало да помислим за бъдещите генерации ", акцентира Весели.
Преговорите са минали в комплицирана и напрегната атмосфера, само че въпреки всичко водачите на двете страни са постигнали единодушие я по два въпроса. Това разгласи президентът на западната ни съседка Александър Вучич след края на диалозите с косовския му сътрудник Хашим Тачи.

В малко изказване пред кореспонденти след срещата в Брюксел, Вучич съобщи, че диалозите сигурно не са били лесни, минали в комплицирана и напрегната атмосфера, само че въпреки всичко е реализирано единодушие по два въпроса. „ Единият от тях е да продължим полемиките и да се опитаме да намерим общ знаменател за компромисни решения, а другият – да запазим мира и стабилността в връзките сред Белград и Прищина “, акцентира Вучич.
Сръбският президент увери, че няма какво да се добави, с изключение на едно изречение – за това, че " албанците и Хашим Тачи желаят да получат всичко, до момента в който Белград се стреми към постигането на компромисно решение “.

Редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР