Белград. Президентът Александър Вучич присъства на престижната конференция WORLD.MINDS в

Белград. Президентът Александър Вучич присъства на престижната конференция WORLD.MINDS в ...

Александър Вучич: Ние трябва да простим, но няма да забравим бомбардировките.

Белград. Президентът Александър Вучич присъства на престижната конференция WORLD.MINDS в Белград Попитан от Марк Уолдър, директор на Ringier, какви са неговите спомени за периода на бомбардировките, Вучич каза, че със сигурност е лошо решение и каза, че „трябва да простим, но не можем да забравим“, предава думите му сръбското Радио В92.
Конференцията събира водещи световни новатори, учени, бизнес лидери и хора на изкуството, които вдъхновяващо представят идеите на новата ера.
На конференцията присъства бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който е част от лидерите на страните от НАТО, които взеха решение за бомбардирането на бивша Югославия.
"Ще бъде лесно да се критикува Шрьодер и да се каже, че това е лошо решение. Много цивилни бяха убити в бомбардировките на НАТО, невинни хора, ние трябва да простим, не можем да забравим, но трябва да продължим. Трябва да създадем икономическа просперираща страна Ние всички искаме да постигнем напредък, а вие знаете, че цифрите показват, че имаме отличен икономически напредък ", каза сръбският президент, цитиран от сръбското издание Blic
Въпросът към бившия германски канцлер след като са минали 20 години от бомбардировките на НАТО, беше , какво е това, което ги е накарало да предприемат действия срещу Сърбия. Шрьодер каза, че това е било много емоционално решение.
"Първо беше взето решението за Ирак, трябваше да решим дали да участваме или не. Другото трудно решение беше, че трябваше да приемем намесата в Афганистан. Заедно с партньорите от НАТО трябваше да решим да атакуваме Сърбия. Беше емоционално решение, но трябваше да решим да участваме в бомбардировката, след като взехме предвид цялата ситуация в Косово, ”каза Шрьодер.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net