Белград отзова за консултации своя посланик в Киев тази седмица,

...
Белград отзова за консултации своя посланик в Киев тази седмица,
Коментари Харесай

Сръбски „наемници“ покачват напрежението между Белград и Киев


Белград отзова за съвещания своя дипломат в Киев тази седмица, откакто Украйна изрази терзания за това, че сръбски наемници се борят на страната на проруските бунтовници в източната част на страната.

В изказване от външното министерство се показва, че Сърбия „ почита териториалната целокупност на Украйна “ и е подхванала редица ограничения против сражаването на нейни жители в чужбина, в това число и в Украйна.

Съобщението на Белград в сряда пристигна, откакто ден по-рано украинският външен министър Павло Климкин организира среща със сръбския дипломат в страната. Консултацията е била фокусирана върху „ казуса със сръбските наемници, които се сражават… като част от съветски терористични войски “ в източните елементи на страната, се споделя в изказване на украинското външно министерство.

Текстът показва, че управляващите в Киев са „ съществено обезпокоени “ за юридическите контракти, сключвани от „ представители на Сърбия с окупирания Крим “. „ Надяваме се, че сръбската страна ще се отдаде напълно на правилото за почитание на суверенитета и територията целокупност на Украйна в границите на интернационално приетите й граници “, се споделя още в текста.

Според украинските служби над 300 сърби се борят против Киев в така наречен Луганска национална република от началото на спора през 2014 година, само че няма информация за бастиона на бунтовниците Донецк. Според източник от украинското министерство на защитата обаче тези данни са раздути и към 300 сърби се борят и на двете места.

В изказването от сряда сръбският външен министър Ивица Дачич загатва и за „ украински наемници “, които вземат участие в състава на хърватските сили против Сърбия по време на балканския спор през 90-те, чиито дейности „ Украйна, за разлика от Сърбия, в никакъв случай не е осъждала “.

Той също по този начин уточни, че Сърбия „ няма да разреши да стане вторична жертва на интернационалните връзки, които нямат нищо общо със Сърбия “.

Белград, който се бори за участие в Европейски Съюз, е една от страните, които отхвърлиха да последват Брюксел в налагането на наказания против Москва по отношение на украинската рецесия и анексирането на Крим.

През 2014 година Сърбия внесе промени в наказателния кодекс, който планува затвор за жителите, които се борят в непознати военни спорове. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР