Белгийският пивовар на бирата Делириум тременс - Хюйге - е

...
Белгийският пивовар на бирата Делириум тременс - Хюйге - е
Коментари Харесай

Европейската енергийна криза помита цели сектори

Белгийският пивовар на бирата " Делириум тременс " - " Хюйге " - е изправен пред действителния риск да спре производството за първи път от повече от век насам, тъй като енергийната рецесия в Европа генерира непредвидени съмнения в района. От немските домати до шведския самун спреният съветски газ стартира да поразява и браншове отвън енергийните сдружения и едрите потребители на електрическа енергия. Пораженията върху доставките на храни и питиета евентуално ще се задълбочат паралелно с понижението на температурите и потребността от отопление на семействата, което ще принуди бизнеса и потребителите да вземат сложни решения.

Пивоварната " Хюйге ", която се намира в белгийското село Меле, изнемогва от увеличените 13 пъти цени на течния въглероден двуокис, който прави бирените балончета. Надеждите на производителя са, че съдът, който би трябвало да реши ориста им на 14 септември, няма да разреши на доставчиците да се оправдаят с форсмажорни условия. Собственикът на фамилната компания Ален Де Лает споделя за медиите, че има въглероден двуокис до 13 септември и се надява на опция в последната минута. В противоположен случай той ще би трябвало да спре производството до момента в който открие проект " В ", което ще се случи за първи път от 1906-а.

Европейският съюз се пробва да охлади рецесията, провокирана от орязаните съветски газови доставки. Шефката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се чака да предложи на 14 септември наложителен таван на потреблението на електрическа енергия в блока - крачка към режим на тока - паралелно с ограничения за данъчно облагане на свръхпечалбите на енергийните компании и ориентиране на получените средства към борещите се за оцеляване компании.

Проблемите на белгийския пивоварен отрасъл са провокирани от поредност несполуки, показващи какъв брой мощни са взаимните връзки на европейската стопанска система. Норвежкият колос за произвеждане на торове " Яра интърнешънъл " спря да създава амоняк в завода си в Нидерландия, нанасяйки сериозен удар върху доставчика на " Хюйге " - " Нипон Гасес ", който изискал 3350 евро за звук въглероден двуокис вместо предходните 250 евро. " Яра " показва, че сега учреденото на газ произвеждане в Европа не е рентабилно и компанията продължава да следи деликатно ситуацията и да приспособява продукцията си. 

" Хюйге " не е единствен в нещастието. " Карлсберг " също се притеснява, че ще би трябвало да " понижи доста " или да спре изцяло производството на бира в Полша поради дефицит на течен въглероден двуокис. И ред други белгийски пивовари имат същите проблеми и опасенията от конвулсии нарастват. От Асоциацията на белгийските пивовари пък означават, че " допреди няколко месеца секторът е работил като швейцарски часовник ", само че " поради новото състояние с растящите цени на газа, процесът е смутен по цялата верига ".

Амонякът, който се създава с природен газ, е обиден съществено от ценовия скок, провокиран от спрените доставки на съветско синьо гориво поради глобите на Запада против Кремъл. Вълната от затворени фабрики е извадила отвън строя съвсем половината от потенциала на района, провокирайки рецесия както за производителите на торове, по този начин и на въглероден двуокис - второстепенен артикул от процеса. Този газ е витално значим детайл от хранителната промишленост. С него се инжектират животните преди да бъдат умъртвени в кланиците; той се употребява за удължение на живота на рифовете, както и за приемането на изсъхнал лед, който да държи замразени храните по време на превозването им. 

Британската онлайн компания за бакалски артикули " Окадо груп " разгласи на 13 септември, че увеличените цени на разнообразни първични материали като сухия лед и силата евентуално ще орежат облагите през четвъртото тримесечие, тъй като купувачите ще свият потреблението.

За немския производител на парникови домати, чушки и ягоди " Витенберг Гемюзе ", смутеното произвеждане на амоняк означа и загуба на топлота и на гореща вода, употребявани за парниците. Един от неговите снабдители на отопление и на въглероден двуокис - " Ес Ка Ве Пиестериц ", който е профилиран за химикали за селското стопанство и е най-едрият производител на амоняк и на урея в страната, спря работа през предходната седмица. Това заплашва и други браншове от немската стопанска система. Компанията, която води договаряния с държавното управление да бъде избавена с държавни средства, покрива към 40% от немското ползване на реагента AdBlue, употребен за филтриране на газовите излъчвания, отделяни от дизеловите коли. Неговият дефицит може да спре трафика на товарни камиони по пътищата на страната. 

В Швеция една от най-големите пекарни Pagen се включи в " хора от предизвестия " на сътрудниците си от сектора за рисковете за доставките на храни, произлизащи от препускащите енергийни сметки и упования режим на тока. През юни спиране на електрозахранването единствено за една секунда е разстроило производството на компанията за четири седмици, коментирал за локални медии шефът на отдела за връзки с обществеността.

Белгийският министър председател Александер де Кро пък предизвести, че стопанската система на Европа е застрашена " да спре изцяло " от резултата на доминото, провокиран от енергийната рецесия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР