Белгийският министър на външните работи Хаджа Лахбиб беше призована да

...
Белгийският министър на външните работи Хаджа Лахбиб беше призована да
Коментари Харесай

Заради визи за руски и ирански кметове е поискана оставката на белгийски министър

Белгийският министър на външните работи Хаджа Лахбиб беше призована да подаде оставка, откакто стана ясно, че е дала визи на делегации от ирански и съветски градове за присъединяване в конференция на кметовете в Брюксел предходната седмица.

Лахбиб е подложена на инспекция за това, че е одобрила претенции за визи за жители от две страни под интернационалните наказания и единствено три седмици откакто служителят на белгийската неправителствена организация Оливие Вандекастеле беше освободен от ирански затвор.

42-годишният Вандекастеле беше задържан при посещаване в Иран през февруари 2022 година и по разнообразни обвинявания, измежду които шпионаж.

Той беше освободен предишния месец при замяна на пандизчии с ирански посланик, арестуван в Белгия по отношение на несполучлив атентат.

 Операция Операция " Черен камък ": Още европейци си върнаха свободата при замяна с Иран

" Брюкселската среща на върха за градовете ", която се организира предходната седмица, събра кметовете на повече от 300 града, в това число Брюксел, Богота, Киев и Техеран, както и членове на Европейската комисия и Европейския парламент, които обсъждаха провокациите пред градовете.

Първи оставки

Държавният секретар по външните връзки и външната търговия на държавното управление на Брюксел Паскал Смет подаде оставка в неделя, откакто стана ясно, че то е платило разноските на делегациите от Иран и Русия.
" Намерихме имейл, показващ, че моята работа се е съгласила да покрие разноските на ръководителите на делегациите от Техеран и Казан. Сега апелирам уредниците да поемат тези разноски ", сподели Смет на конференция в неделя.

Той добави, че не е бил осведомен с имейла и че член на неговия кабинет е направил грешката.

Белгийският народен представител от ирански генезис Даря Сафаи от опозиционната партия N-VA настоя в понеделник Лахбиб също да се отдръпна.

" Нуждаем се от министър, който поема своята отговорност ", сподели тя пред радио Matin Premiere.

" Висящият въпрос е за какво тя се е съгласила да даде тези визи? Защо единствено три седмици след освобождението на Оливие Вандекастеле тя приема терористите в Брюксел? И за какво името на Белгия постоянно би трябвало да бъде опетнено от външни връзки, които тя не може да ръководи да управлявам ", съобщи депутатът.

Министерството на външните работи още не е коментирало.

Белгийският парламент ще разиска случая на 21 юни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР