Белгия започва да предлага на служителите четиридневна работна седмица. Тя

...
Белгия започва да предлага на служителите четиридневна работна седмица. Тя
Коментари Харесай

Къде работят само четири дни в седмицата


Белгия стартира да предлага на чиновниците четиридневна работна седмица. Тя става следващата страна, която ползва този модел или най-малко го обмисля. Исландия, Финландия, Швеция и други страни към този момент имат опит.

. Вероятно мнозина трудещи се мечтаят за сходна работна седмица. Поддръжниците на концепцията считат, че по този начин хората ще бъдат по-доволни, а и прозводителността ще се увеличи.

Сега и Белгия вкарва четиридневната работна седмица - само че без смяна в общия брой работни часове за седмицата. Трудещите се просто имат опцията гъвкаво - седмица по седмица - да вземат решение дали да разпределят часовете си в четири или в пет работни дни. Според белгийския министър председател Александър де Кро по този начин стопанската система ще стане по-динамична, а съчетаването на работата и фамилните задължения ще се усъвършенства. Но пък по този начин някои работни дни биха могли да бъдат и неимоверно дълги.

Кои страни и компании са се насочили към четиридневната работна седмица и по какъв начин тъкмо действа тя при тях? Ето няколко образеца.
Редакцията предлага
Исландия: моделът работи

В интервала сред 2015 и 2019 година Исландия тества подобен модел, само че в същото време редуцира работното време от 40 на 35-36 работни часа седмично при същото възнаграждение. В тестовата фаза се включиха 2500 чиновници.

Резултатът от опита бе оценен по следния метод: хората се почувствали доста по-добре, трудовите процеси били оптимирани, съдействието сред сътрудниците станало по-интензивно. Производителността останала същата и даже се подобрила.

След края на тестовата фаза синдикатите и професионалните обединявания съумяват да договорят трайно редуциране на работното време. Сега 86 % от заетите в Исландия имат право на четиридневна работна седмица.

Шотландия и Уелс: скъпият опит

В момента и Шотландия тества четиридневната работна седмица. Участващите в опита компании получават държавна поддръжка от към 10 милиона паунда. И в Уелс се води полемика по въпроса. Пълномощничката по проблемите на бъдещите генерации Софи Хоу е предложила този модел да бъде прибавен най-малко в администрацията.

Швеция: смесени усеща

В Швеция четиридневната работна седмица при опазване на цялостната заплата бе тествана още през 2015 година. Оценката е смесена. Дори левите в Швеция сметнаха, че приложението на този модел излиза прекомерно скъпо. Същевременно има компании, които не престават да държат на концепцията за пониженото работно време. Автомобилният тръст " Тойота " редуцира промените на своите служащи преди към 10 години и от този момент работи по тази система.

Финландия: разминаване сред думи и каузи

И Финландия попадна във водещите заглавия на медиите по цялостен святзаради трагично редуциране на работното време: желала да наложи както четиридневна работна седмица, по този начин и шестчасов работен ден. След това обаче се оказа, че тази информация не дава отговор на истината.

Испания се готви за старт

Четиридневната работна седмица следва да бъде тествана и в Испания. При това състояние към 6000 чиновници на 200 дребни и междинни предприятия ще могат да удължат уикенда си с един ден - запазвайки цялостната си заплата. Пробната фаза ще продължи най-малко една година, само че още не е известно по кое време ще стартира.

От стартъпите до големите концерни

В Германия най-много дребни стартъпи опитват със съкратената работна седмица. В други страни като Япония и огромни компании ползват концепцията. Концернът " Майкрософт " пусна чиновниците си на дълъг уикенд в продължение на месец.

В Нова Зеландия концернът за хранителни и козметични артикули " Унилевър " сега тества за година четиридневната работна седмица при опазване на цялостната заплата. Ако моделът се окаже сполучлив, ще бъде прибавен и в други страни.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Защо в Исландия работят по-малко
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР