Белгия въвежда задължителна 7-дневна карантина и PCR-тест за всички граждани,

...
Белгия въвежда задължителна 7-дневна карантина и PCR-тест за всички граждани,
Коментари Харесай

7-дневна карантина и PCR-тест за българите, пристигащи в Белгия

Белгия вкарва наложителна 7-дневна карантина и PCR-тест за всички жители, идващи в страната от така наречен " алена зона ", в която попада и България, или които са престояли в страни от " алената зона " повече от 48 часа. Карантината може да бъде прекъсната единствено с негативен PCR-тест, осъществен на седмия ден от карантината. Ако пробата обаче покаже позитивен резултат, въпросното лице би трябвало да се подложи на самоизолация още минимум 7 дни. Мярка ще е в мощ до 15 януари, оповестяват от Министерство на външните работи. 

Изключение от наложителната карантина се прави за посетителите, които обитават в Белгия по-малко от 48 часа. Ако престоят в Белгия на пасажер, предстоящ на карантина, е с дълготрайност по-малка от 7-дневния карантинен интервал, този пасажер може да напусне страната преди приключването на периода на карантината.

Считано от 25 декември 2020 година, всички идващи от „ алена “ зона в Белгия лица над 12 години, които нямат статут на непрекъснато пребиваващи в страната, би трябвало да показват при идването си документ за негативен PCR тест от ковид, изработен в границите на не повече от 48 часа преди идването. За пътуващите със аероплан контролът за негативен резултат от PCR тест се реализира при регистрация и качване на борда на полети, които са с последна дестинация Белгия, напомнят от външното ни министерство.  

Всички лица, пътуващи за Белгия със аероплан или транспортен съд, са задължени да попълнят и изпратят по електронен път преди пътуването, само че не по-рано от 48 ч. преди идването си в Белгия, формуляр (PLF). За пътуващите с различен тип превоз, попълването на формуляра е наложително единствено при престой в Белгия, надхвърлящ 48 часа. След изпращане на електронния формуляр PLF, пасажерът ще получи удостоверение по ел. поща или SMS с QR-код и детайлности за ограниченията, които би трябвало да следва, избрани на основа на оценката на риска.

При потребност от подпомагане, българските жители в Кралство Белгия могат да се обръщат към българското посолство в Брюксел на следните телефонни номера: +32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66, както и дежурен телефон за незабавни случаи в извънработно време: +32 473 981042. Запитвания може да се насочат и на имейл адреса на българското посолство в Белгия:. 

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл:. От Министерство на външните работи препоръчват на българските жители, при пътувания в чужбина, да се възползват от опцията да се записват в рубриката " Пътувам за… ” на следния адрес:. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР