Белгия трябва да се справя с престрелки, бомбени взривове и

...
Белгия трябва да се справя с престрелки, бомбени взривове и
Коментари Харесай

Как Антверпен се превърна в новата кокаинова столица на Европа

Белгия би трябвало да се оправя с престрелки, бомбени гърмежи и рекорден трафик на опиати

Белгия е известна по целия свят със своите шоколади, бири, пържените картофки, а от известно време и с опиатите.  Държавата с известност на умерено и даже скучно място с висок витален стандарт, неслучайно определена за административно седалище на огромна част от институциите на Европейския съюз, се оказва и входна врата за голяма част от кокаина в Европа.

Официалните данни за 2022 година демонстрират, че на пристанището на Антверпен са хванати общо 109,9 тона от белия прахуляк, което е с близо 20% нарастване по отношение на 89,9 тона за 2021 година

Смята се, че хванатото количество е едвам част от това, което необезпокоявано доближава до незаконните пазари из целия континент.

Разбира се, Антверпен не е инцидентно определено място. Местното пристанище е най-голямото по повърхност в Европа и второто най-голямо по преминаващ тонаж артикули по-късно в Ротердам в прилежаща Нидерландия, където управляващите отдавна се борят със същите проблеми.

През последните няколко години обаче наподобява, че се следи преразпределение на трафика.

Това се случва след няколко високопрофилни ареста в Нидерландия и фрапантни случаи на принуждение сред враждуващи марокански незаконни групировки, в това число открита отрязана глава пред наргиле бар в Амстердам и убийствата на проверяващия публицист Петер де Врис и юриста Дерк Вирсум.

Към момента главната незаконна активност се пренасочва и уголемява към белгийския Антверпен, а Нидерландия остава трети максимален " вносител " на кокаин от Южна Америка след Белгия и Испания.

В случая основен се оказва карцерът през 2019 година в Дубай на Ридуан Таги, против който има повдигнати обвинявания за 10 убийства и управление на мрежа за трафик. Дясната му ръка Саид Разуки също е арестуван и чака в Колумбия решение за екстрадиция.

Мрежи като тази на Таги и Разуки експлоатират големия контейнерен трафик в пристанищата на Северна Европа, което ги трансформира в главната входна точка за кокаин в Европа.

Водещи са групи, настоящи на кланово-родов принцип от холандскоговорящата мароканска диаспора както в Нидерландия, по този начин и в Белгия. Те работят в регионите на всички огромни пристанища по крайбрежията на Северно море от Хавър във Франция до Хамбург в Германия.

С разклащането на нидерландските мрежи наподобява, че главният маршрут за трафик на кокаин се пренасочва през Антверпен, като надлежно с него се придвижват насилието и битката за място в бизнес за милиарди.

" Белгия има проблем заради близостта си до Нидерландия ", споделя за UnHeard Андрю Кънингам от Европейския център за мониторинг на опиатите и наркотичните зависимости (EMCDDA).

" От няколко години в Ротердам конфискуват огромни партиди кокаин. Там в действителност усъвършенстваха сигурността на пристанищата, само че в този момент всичко се измества и даже разраства към Антверпен. Там има гигантско пристанище, което е доста мъчно да се управлява ", добавя той.

Според взаимен отчет на Европол и EMCDDA в границите на Европейски Съюз има пазар на дребно, чиято стойност е била 12,8 милиарда евро през 2020 година, изпреварвайки по този индикатор Съединени американски щати.

Така че не е мъчно да се разбере за какво битката за дял от сходни доходи е толкоз жестока. През 2022 година е имало 81 престрелки и бомбени набези в Антверпен по данни на полицията, предоставени на Politico. За първите 5 месеца са регистрирани 25 случая.

Сред тях е и гибелта на 11-годишно момиче, което е убито на двора на дома си дружно с различен човек на улицата, откакто незнайни мъже откриват огън с " Калашников " от автомобил.

Убитото дете напълно не е инцидентна цел. Тя се оказва племенница на Осман ал Балути, за който управляващите считат, че движи огромна мрежа за трафик на кокаин от своето леговище в Дубай.

Заплахите доближават даже до най-високо държавно равнище. Федералният министър на правораздаването Винсент ван Кинкерборн през предходната година на два пъти трябваше да получава специфична протекция в предпазено леговище поради директни закани против него и фамилията му.

За триумфа на незаконните мрежи спомагат редица фактори, свързани със спецификите на Белгия и град Антверпен, който от епохи е център за импорт и търговия на диаманти.

Трафикантите могат да се възползват по едно и също време от комбинацията сред свободното придвижване на артикули и хора в Европейския съюз, гигантско пристанище, процъфтяваща търговия на скъпоценности, постоянно употребявани за пране на пари, и директен достъп до мощно развитата транспортна мрежа на Северна Европа.

За похлупак на всичко стои и фрагментираната белгийска политическа система и сложното съдействие сред другите райони в страната.

" Имаме седем Народното събрание в страна с малко над 10 милиона души, а всичко е разграничено сред френско и фламандскоговорящи общности. Те се виждат като противници, а не като единна нация ", изяснява журналистът Йорис ван дер Аа от Gazet van Antwerpen.

" Различните пластове на ръководство попречват каквито и да промени и съставляват дисфункция, която докара до банкрут на федералното държавно управление. Всеки се състезава за запаси. Френскоговорящите не се интересуват от проблемите във фламандските области и противоположното ", добавя Ван дер Аа.

За кмета на Антверпен - Барт де Вевер, повишаването на насилието е по едно и също време рецесия и политическа опция.

Той е водач на националистическия и сепаратистки надъхан " Нов фламандски алианс " с огромни упоритости националните избори през 2023 година

Основна част от реториката му е да атакува федералното държавно управление в Брюксел с причините, че там отхвърлят казуса като локален и отхвърлят да обезпечат повече поддръжка. От своя страна в столицата схващат помощта за Де Веер като помощ за най-голямата сепаратистка и опозиционна партия в страната.

Все отново през февруари държавното управление обезпечи спомагателни 70 души към митническия надзор на пристанището и 70 милиона евро за ново съоръжение.

Създаден е и нов пост на Национален комисар за опиатите с директна отговорност за протичащото се в Антверпен.

На по-високо ниво Белгия възнамерява да изведе тематиката като главен приоритет, когато поеме председателството на Съвета на Европейския съюз при започване на идната година.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР