Белгия имаше големи планове за предстоящото си председателство на Съвета,

...
Белгия имаше големи планове за предстоящото си председателство на Съвета,
Коментари Харесай

Грешките на Белгия при терористичните атаки хвърлят петно върху предстоящото ѝ председателство на ЕС

Белгия имаше огромни проекти за идното си председателство на Съвета, написа „ Politico “. Но оправянето със стрелбата на 16 октомври от тунизийския стрелец Абдесалем Ласуед , която остави двама шведски футболни последователи мъртви, от този момент докара до поредност от неуместни разкрития .

Ласуед е обитавал в страната като мигрант без документи , откакто белгийските управляващи отхвърлят молбата му за леговище през 2020 година, и е бил прочут на правоприлагащите органи с „ подозрителни действия “ . Страната му на генезис, Тунис, даже е поискала екстрадицията му – факт, пропуснат от правосъдната система на страната. Министърът на правораздаването на Белгия подаде оставка, а министрите на вътрешните работи и на убежището и миграцията на страната трябваше да се явят два пъти пред депутатите, с цел да обяснят за какво и те не би трябвало да подават оставка .

За Белгия беше неудобно да се приготвя за председателството на Съвета , защото искаше да направи усещане тъкмо в тези области, в които в този момент явно се е провалила: миграцията и битката с проведената престъпност .

Първоначално Белгия възприе детайлите на нападението в Брюксел като в допълнение опрощение за целите на своето председателство.

През октомври 2020 година на Ласуед е отказано леговище, само че писмото, с което му е подредено да напусне Белгия, по този начин и не е връчено на мъжа. Грешката илюстрира по какъв начин европейските страни се борят да провеждат насилственото връщане , при което те също са подвластни от страните на генезис.

Осъществяването на „ положителни договорености с други страни, също и във връзка с страните на генезис “ , ще бъде приоритет на Белгия по време на нейното председателство, съобщи министър-председателят Александър Де Кроо ден след нападението. Два дни по-късно, по време на взаимна конференция с шведския министър-председател Улф Кристерсон и ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен , Де Кроо увеличи залога, като съобщи, че „ най-висш приоритет “ е довеждането на пакта на Европейски Съюз за леговище и миграция до „ сполучлив край “. Но ден по-късно, на 20 октомври, стана ясно, че Тунис е поискала изгонването на мъжа. Това искане събра прахуляк в кабинета на брюкселски прокурор – и провокира оставката на министъра на правораздаването Винсент ван Квикенборн , който по-рано изрази страдание, че белгийските служби за сигурност се сблъскват с „ нежеланието на някои северноафрикански страни да одобряват назад своите незаконни мигранти “ .

Експертите настояват, че Белгия остава надеждна по тематиката за насилственото връщане, само че признават, че залогът е нараснал за нейното председателство на Европейски Съюз. Хендрик Вос, професор по европейски проучвания в университета в Гент, счита:

„ Това е смущаващо, само че тези събития се случват доста постоянно и за това има несъмнено схващане. Това би могло да се случи и в други страни. Желанието да се довърши пактът за миграцията ще бъде още по-голямо. “

Говорейки пред кореспонденти преди Европейския съвет, Де Кроо също по този начин отхвърли, че неуспехът ще се отрази на доверието към Белгия .

„ Да, в действителност, индивидът, за който приказваме, имаше искане за екстрадиция, само че той беше и незаконен. Той е бил противозаконен и преди. Вярно е, че белгийската полемика се раздвижи, само че казусът си остава: има голямо количество хора, които са получили заповед да изоставен страната. “

Опитът на Белгия и Швеция по време на Европейския съвет тази седмица да внесат промени в текста по отношение на тероризма и миграцията беше отритнат от останалите страни.

Буйството на Ласуед повдигна и други неотложни въпроси, като да вземем за пример: Как е съумял да се снабди с полуавтоматичната пушка, която употребява при нападението си?

В четвъртък стана ясно, че Ласуед може да е имал помощ при придобиването на оръжието. Тунизиецът, разпознат единствено като Ламджед К., беше задържан и упрекнат в ликвидиране и опит за ликвидиране по време на терористичен акт, както и в присъединяване в активността на терористична организация .

„ Възможно е той да е обвързван с употребяваното оръжие “ , се споделя в известие на прокуратурата.

Развитието на събитията също по този начин слага под въпрос дали Белгия прави задоволително за битка с противозаконния трафик на оръжие , който е от значително значение за проведената престъпност. Борбата с проведената престъпност , изключително с трафика на опиати, е различен приоритет на белгийското председателство, съобщи министърът на вътрешните работи Анелис Верлинден пред POLITICO през май.

Критиците обаче настояват, че противозаконният трафик на оръжие не е приоритет за силите за сигурност в самата Белгия.

„ Виждате това в ежедневната работа с тези досиета. Ако имате конфискация на опиати, кокаин и няколко револвера, тогава се обръща огромно внимание на опиатите, с цел да се разбере от кое място идва това, само че доста по-малко се преглежда съществуването на револвер “ , акцентира Нилс Дуке, шеф на Фламандския институт за мир, след нападението на Ласуед.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР