Белгиецът Виктор Кампенертс постави световен рекорд в едночасовата езда в

...
Белгиецът Виктор Кампенертс постави световен рекорд в едночасовата езда в
Коментари Харесай

Белгийски колоездач постави нов световен рекорд в едночасовата езда

Белгиецът Виктор Кампенертс сложи международен връх в едночасовата езда в колоезденето. Състезателят на " Лото Судал " записа 55.089 километра на колодрума в Агуаскалиентес, Мексико. Капмепенертс усъвършенства досегашното върхово достижение от 54.526 км, записано от Брадли Уигинс през 2015 година

Кампенертс, който е на 27 години, е повторен европейски първенец в самостоятелното тичане по часовник от последните две шампионати. Той е и първенец на страната си в дисциплината от 2016 и 2018 година

Белгиецът стартира доста бързо опита си за връх, след което имаше лек спад в темпото му след 15-ата минута. При преполовяването на времето Кампенертс към този момент записа 27.75 км, с което се движеше по график да усъвършенства върха на Уигинс.

" Горд съм с това достижение, тъй като се трудих доста в последните месеци. Беше мъчно, само че след първите 30 минути не стопирах да съм оптимист, което е доста значимо в такива случаи. Да победиш толкоз мощен връх е нещо необикновено ", сподели Кампенертс.

Lifting the @Ridley_Bikes in the air! #UCIHourRecordpic.twitter.com/MaFSoLkW0M
— Lotto Soudal (@Lotto_Soudal) April 16, 2019

Рекордът на Уигинс се оказа непостижим за последните 10 колоездачи, които пробваха да го подобрят. Кампенертс избра колодрума в Агуаскалиентес, който е считан за най-бързия в света, намирайки се на 1800 метра надморска височина. Разреденият О2 обаче изисква специфична акомодация от колоездачите.

За да се приготви оптимално добре Кампенертс е спал в специфична палатка в последните месеци, която симулира надморска височина от 3000 метра.

Правилата в едночасовата езда бяха изменени през 2014 година и дисциплината стартира да се радва на доста огромен интерес. От тогава 18 колоездачи се включиха в надпреварата. Международният колоездачен съюз (UCI) промени разпоредбите и разреши потреблението на колела за гонене, които са с усъвършенствана аеродинамика.

Първият връх при новото засичане беше на Йенс Фойт през септември 2014 година (51.110 км). Само месец и половина по-късно австриецът Матиас Брендъл сложи 51.852 км.

След това още трима усъвършенстваха достижението. През 2015 година актуалният международен първенец в часовника Роън Денис записа 52.491 км, а няколко месеца по-късно Алекс Даусет го усъвършенства – 52.937 км, преди Брадли Уигинс да запише международният връх 54.526.

 Белгийски колоездач сложи нов международен връх в едночасовата езда
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР