Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди Украйна и Запада да не

...
Беларуският президент Александър Лукашенко предупреди Украйна и Запада да не
Коментари Харесай

Лукашенко: Не притискайте Русия в ъгъла!

Беларуският президент Александър Лукашенко предизвести Украйна и Запада да не притискат Русия в ъгъла, като сподели, че Москва има нуклеарни оръжия с причина.

Той даде изявление пред американския ефирен канал NBC, фрагменти от което са показани от Беларуската държавна телеграфна организация БелТА.

В изявлението Лукашенко сподели: " Най-важното е да не притискате събеседника си и даже съперника си в ъгъла. Така че не би трябвало да прекрачвате тези линии - тези червени линии, както споделят руснаците. Не можете да ги прекрачвате. ", цитира news.bg.

Думите на Лукашенко идват на фона на опасенията на Запада, че съветският президент Владимир Путин може да прибегне до нуклеарни оръжия, откакто неговите сили претърпяха поредност от провали в Украйна и Киев обърна инерцията на войната в своя изгода.

" Що се отнася до нуклеарните оръжия, всяко оръжие е оръжие, основано за нещо ", сподели Лукашенко, представен от ТАСС.

" Русия ясно очерта своята позиция: не дай Боже да има нахлуване на територията на Руската федерация, в този случай Русия може да употребява всички типове оръжия, в случай че е належащо.

Лукашенко надали има думата във военните решения на Путин, само че мненията му послужиха, с цел да подчертаят увеличеното напрежение сред Изтока и Запада, до момента в който войната в Украйна наближава края на осмия си месец.

Путин едностранно анексира четири украински района и ги разгласи за част от Русия предишния месец и предизвести, че ще пази " териториалната целокупност " на Русия по всевъзможен начин, в това число нуклеарни оръжия, в случай че е належащо.

Лукашенко сподели настрана, че е сложил Беларус в режим на антитерористична интервенция, което той изясни с " напрежението по границите ". Той свърза този ход с изказването си в понеделник, че е наредил на беларуските войски да се разположат дружно с съветските сили покрай южната граница на Беларус с Украйна.

В съюз с Москва и вклинена сред Русия, Украйна и три страни от НАТО, Беларус разреши на Русия да употребява нейната територия като една от площадките за започване на нейната инвазия в Украйна на 24 февруари.

Последните напредвания на беларуските войски породиха безпокойствие в Киев и Запада, че Лукашенко може да ангажира армията си в поддръжка на Русия в Украйна.

Политическите анализатори споделят, че това е неприветлив вид за него, само че че той може да не е в положение да откаже, в случай че съветският президент Владимир Путин го изиска.

Беларус зависи от Русия политически и стопански и поддръжката на Путин оказа помощ на Лукашенко да оцелее при всеобщите продемократични митинги през 2020 година Лукашенко потуши демонстрациите със мощ и всички водещи опозиционни фигури бяха хвърлени в пандиза или принудени да избягат в чужбина.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР