Беларуският опозиционен новинарски портал Нехта обяви, че един от бившите

...
Беларуският опозиционен новинарски портал Нехта обяви, че един от бившите
Коментари Харесай

Беларуски опозиционер е арестуван след принудително приземяване на самолета му в Минск

Беларуският опозиционен новинарски портал " Нехта " разгласи, че един от някогашните му сътрудници е задържан след изключителното приземяване на самолета му в Минск, съобщи „ Франс прес “.

Става дума за 26-годишния Роман Протасевич, който е бил арестуван на летището в Минск при слизането от аероплан, идващ от Атина и пътуващ към литовската столица Вилнюс, заяви " Нехта " в обществените мрежи. Според новинарския портал е налице принуда против Протасевич, упражнена от режима на беларуския президент Александър Лукашенко.

Самолетът се е отклонил от траекторията си, откакто е бил подаден сигнал за намиращо се на борда взривно устройство. Пресслужбата на беларуското президентство съобщи в Телеграм, че изтребител МиГ-29 е бил изпратен от беларуската войска, с цел да прехване самолета на Протасевич.

През ноември предходната година беларуските служби за сигурност включиха Протасевич в листата си с хора, които съгласно тях са забъркани в терористични действия.

Младият Протасевич е някогашен помощник на " Нехта ", медията, която изигра сериозна роля по време на протестните прояви против преизбирането предходната година на Александър Лукашенко за президент на Беларус, отбелязва „ Франс прес “.

Европейският съюз съобщи, че на всички пасажери от самолета на " Райънеър ", който бе заставен от Беларус да се приземи в Минск, би трябвало незабавно да бъде разрешено да възобновят пътуванията си, съобщи „ Ройтерс “.

„ Всички пасажери би трябвало неотложно да могат да продължат пътуването до Вилнюс и сигурността им да бъде обезпечена ", написа в Туитър ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

It is utterly unacceptable to force flight from Athens to Vilnius to land in Minsk.

ALL passengers must be able to continue their travel to Vilnius immediately and their safety ensured.

Any violation of international air transport rules must bear consequences.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)
" Всяко нарушение на интернационалните правила за въздушния превоз би трябвало да си понесе последствията ", добави тя.

Германия настоя за " неотложно пояснение " от Беларус, откакто беларуски изтребител прихвана самолета, пренасящ опозиционния деятел Роман Протасевич, и той бе задържан на летището в Минск, както твърди опозицията, съобщи „ Франс прес “.

Арестът на Протасевич бе неодобрен от видната беларуска опозиционерка в заточение Светлана Тихановска.

По-късно еврокомисарката по превоза Адина Валеан заяви, че отклоненият аероплан е изхвърчал за Литва, само че не излиза наяве дали на борда му е и Протасевич.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР