Беларуски съд осъди разследващия журналист Сергей Сацук на 8 години

...
Беларуски съд осъди разследващия журналист Сергей Сацук на 8 години
Коментари Харесай

Беларуски журналист бе осъден на 8 г. затвор след разследвания за корупция

Беларуски съд осъди проверяващия публицист Сергей Сацук на 8 години затвор, заяви през днешния ден Беларуската асоциация на публицистите (БАЖ), представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Според тази организация Сацук, редактор на новинарския уеб страница " Ежедневник ", е приет за отговорен в " подстрекателство към обществена омраза ", " засегнатост на длъжностно лице " и " приемане на рушвет ". 58-годишният публицист беше задържан през декември 2021 година

Колегите на Сацук споделят, че процесът е възмездие за неговата проверяваща работа, която разкри корупционни кавги в беларуската здравна система, както и за публикациите му, разкриващи подправянето на данни за пандемията от ковид.

Когато пандемията беше в разгара си в Европа, властническият президент на Беларус Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 година, направи голям брой изказвания, подценяващи заплахата от ковид или намекващи, че тя не е действителна.

" Беларуската асоциация на публицистите счита, че съдът нелегално е подложил на наказателно гонене Сацук като възмездие за неговите следствия на високопоставени чиновници ", се споделя в изказване на организацията, в което се приканва за освобождението му.

Правозащитната неправителствена организация " Вясна ", чийто създател е един от лауреатите на Нобеловата премия за мир тази година, признава Сацук за политически пандизчия. Според " Вясна " в Беларус сега има 1344 политически пандизчии.

Александър Лукашенко, съдружник на Москва, предприе репресии против беларуската опозицията след всеобщи митинги след преизбирането му на изборите през 2020 година, считани от опозицията за манипулирани. Русия употребява територията на Беларус като тилова база за нашествието си в Украйна, показва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР