Бежанци от войната в Украйна 998 000 души, избягали от Украйна

...
Бежанци от войната в Украйна
998 000 души, избягали от Украйна
Коментари Харесай

Германия е изправена пред най-големия бежански натиск от години

Бежанци от войната в Украйна

998 000 души, избягали от Украйна са регистрирани от немското Министерство на вътрешните работи за времето от края на февруари до края на септември 2022. Две трети от украинските бежанци са от женски пол, една трета – от мъжки. Общият брой на децата измежду тези бежанци възлиза на 350 000. Междувременно към 80 000 украинци са напуснали Германия.

На процедура обаче в Германия несъмнено са пристигнали даже повече хора, бягащи от войната. Украинците влизат в Европейски Съюз без визи и в продължение на 90 дни могат да се придвижват без никакъв надзор в Шенгенското пространство. През това време те са длъжни да си набират по-дългосрочна виза от някоя страна в Европейски Съюз. Комисариатът на Организация на обединените нации за бежанците оповестява, че към 700 000 украинци са получили статут на бежанци от война в Германия.

Кандидати за политическо леговище

В Германия още веднъж нараства броят на бежанците, идващи през Балканския полуостров и Средиземно море. От януари до август 2022 година немската Служба за миграцията и бежанците е приела над 115 000 молби за политическо леговище - с една трета повече, в сравнение с предходната година. Най-много от претендентите идват от Сирия, следвани от тези от Афганистан и Ирак.

Според немското Министерство на вътрешните работи възходящият брой претенденти за леговище в Германия се дължи в това число и на това, че страни като Турция, Тунис и Либия, които са първите спирки на придвижващите се към Европа, претърпяват сега политически и стопански рецесии, а други директни страни като Гърция и Италия съвсем не отделят средства за бягащите хора и ги предизвикват да продължат пътя си към Германия, въпреки че в границите на Европейски Съюз в действителност са длъжни да поемат отговорност.

Разпределянето на бежанците в Германия се прави въз основата на популацията и данъчните приходи в другите провинции. 12 от общо 16 немски провинции към този момент престанаха да одобряват бежанци, тъй като са подслонили повече, в сравнение с им се поставят съгласно това систематизиране. Редица общини и градове също към този момент не одобряват бежанци, в следствие от което доста украинци намират леговище при близки и родственици в Германия, само че нямат достъп до обществени помощи на общинско ниво.

Има ли в Германия задоволително приюти за бежанците?

До юни ситуацията беше под надзор, само че сега към този момент се усеща дефицит на пространства и редица общини още веднъж настаняват бежанци в спортни зали, преоборудвани с кревати и паравани. Все още се употребяват и краткотрайните палатки, издигнати през лятото.

В Германия все по-трудно се намират жилища. Положението е по-добро само в селските райони. Гералд Кнаус, може би най-известният и влиятелен специалист на тематика " бежанци " в цяла Европа, предизвестява: " Предстои ни небивала зима във връзка с бежанците, в случай че ситуацията в Украйна продължи да се утежнява и хората там нямат ток и отопление, тъй като Русия унищожава електроцентралите или употребява оръжия за всеобщо заличаване. "

Как върви интеграцията на бежанците?

В Германия бежанците имат достъп до курсове по немски език и семинари за интеграция. Вече 100 000 украинци са се записали на такива курсове, които включват 600 образователни часа езиково образование и 100 образователни часа занимания с историята на Германия и със структурата на страната и обществото. Освен украинци, в тези курсове са се записали и още 90 000 бежанци от други страни.

Каква грижа се поставя за децата?

Близо 200 000 украински деца към този момент вървят на учебно заведение в Германия, а това съществено претрупва просветителната система. От професионалната организация " Образование и образование " считат, че провокациите към този момент са съвсем непреодолими. " Няма класни стаи, не доближават учители, не идва и поддръжка от други специалности, да вземем за пример психическа помощ за справяне с контузиите. Така че, без значение от големия ангажимент на учителите, сполучлива интеграция надали ще се реализира ", споделя ръководителят на организацията Удо Бекман.

Общините и градовете имат потребност от помощ

Общините желаят повече пари за покриване на потребностите на бежанците. От юни насам украинските бежанци към този момент имат право на минимална обществена помощ, в случай че не могат сами да се изхранват. През август такива помощи към този момент са получавали над половин милион украинци. През април държавното управление в Берлин отпусна спомагателни 2 милиарда евро на общинските и градски управляващи за покриване на потребностите на бежанците. През ноември ще се разисква втора финансова инжекция. Отпуснатите до момента пари от дълго време към този момент са изхарчени, настояват от Асоциацията на градовете и общините.

Заплашени ли сме от рецесия като през 2015-2016 година?

Политици от опозицията предизвестяват, че такава рецесия е неизбежна. Вътрешният министър на Бавария, който е от опозиционния на федерално ниво ХСС, счита, че бежанците от Украйна и претендентите за политическо леговище към този момент надвишават броя на бежанците от 2015-2016 година, когато в Германия пристигнаха близо 1,2 милиона души, основно от Сирия. От друга страна насъбраният тогава опит оказва помощ на администрацията да работи по-ефикасно.

Министерството на вътрешните работи е наясно с огромния проблем и търси способи за подкрепяне на общините. Но въпросът има и европейско измерение, тъй като бежанците от Украйна са прекомерно неравномерно разпределени в страните от Европейски Съюз. Най-многобройни са те в Полша и в Чехия, в Германия към този момент дойдоха близо един милион, до момента в който в прилежаща Франция цифрата е надалеч по-ниска.

Търси се метод и за ограничение на незаконните мигранти, които идват по балканския маршрут. Германия продължи изключителния надзор по границата с Австрия, засилен е контролът и по чешката граница. Политици от ръководещата коалиция в Берлин считат, че незабавно се постанова общоевропейска среща на високо ниво по въпроса за бежанците.

Автор: Сабине Кинкарц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР