Бежанци от Украйна, които към днешна дата все още са

...
Бежанци от Украйна, които към днешна дата все още са
Коментари Харесай

Димитър Николов с парламентарно питане за съдбата на бежанците от войната в Украйна

Бежанци от Украйна, които към днешна дата към момента са настанени в Горна Оряховица, потърсиха подпомагане от народния представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов с вярата да схванат ориста си след 15 ноември. 

До тази дата страната е поела уговорката да заплати на хотелиерите престоя у нас на украинските жители, бягащи от войната. След това има три разновидността – хората да бъдат настанени в държавни бази, да платят хотел със свои средства, с каквито обаче не разполагат, или самите хотелиери да поемат разноските им, което поради всеобщата рецесия надали ще се случи. 

В множеството държавни бази няма никакви условия за естествен живот, а на територията на община Горна Оряховица сходен обект няма. А хората, намерили леговище тук, биха желали да останат, тъй като към този момент са се интегрирали – множеството от украинчетата учат онлайн, само че няколко са почнали присъствено в горнооряховски учебни заведения и детски градини. Има и деца, занимаващи се със спорт в локалните клубове по бокс, тенис, футбол, други малчугани учат пиано към локално читалище. За децата и техните майки, а и за всички бежанци, следващото пренасяне би затруднило още повече така и така разтърсения им живот.

Ще бъде ли обезпечен достъп до трудова претовареност, защото държавните бази са отдалечени от обитаеми места, в които има предоставена такава? В случай, че самите бежанци стартират работа, ще могат ли да употребяват предоставените бази? Къде ще учат присъствено децата, които не са на онлайн образование? Какво се случва с изхранването? Има ли интернет в държаните бази? Всички тези въпроси сложиха украинските жители от Горна Оряховица, на собствен ред Димитър Николов ги адресира като парламентарно запитване до заместител министър ръководителя по публичния ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Общината в железничарския град кандидатства с план по Програмата „ Топъл обяд “  и е присъединила в описите украинци, само че отивайки в бази отвън територията на общината, те не могат да употребяват тази услуга, показва Николов.

Децата имат потребност от учебно заведение, а пенсионерите от достъп до здравна грижа и аптека. Ще имат ли тази опция на новото място, не без съображение се тревожат хората. Част от тях към този момент са претърпели едно пренасяне. Хуманното отношение към украинските жители не е по-малко значимо от логистичната и оръжейна поддръжка за страната им, споделя Николов.

Темата бе коментирана и на изнесената му приемна в Горна Оряховица, която бе взаимна с общинските съветници Даниел Костадинов, Добрин Дериджиян, Георги Бижев и Петър Гайдаров.

Хората, пристигнали да споделят проблемите си с народния представител, изрекоха вярата си да бъде образувано държавно управление, а Народното събрание да работи обикновено.

„ Повече от всеки път страната се нуждае от постоянно държавно управление, което да предприеме начинания за преодоляване на инфлацията. Всички жители са обезпокоени по какъв начин ще посрещнат зимните месеци. Доходите не настигат повишаването на цените, спестяванията се топят. Ако процесите не се овладеят бързо, рационално и дейно, ще станат още по-страшни. Затова трябват държавно управление на единодушието и работещо Народно заседание. Едно е сега да споделяме, че дните му са преброени и всички да изпозват трибуната му като предизборна. Коренно друго ще е, в случай че има едно постоянно държавно управление, антикризисно държавно управление, което знае, че би трябвало да взема решения в интерес на хората. Трябва да има небосвод “, безапелационен е Димитър Николов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР