БЕХ влезе в топ 10 на негативна класацияТЕЦ Марица Изток“

...
БЕХ влезе в топ 10 на негативна класацияТЕЦ Марица Изток“
Коментари Харесай

БЕХ влезе в топ 10 на негативна класация

БЕХ влезе в топ 10 на отрицателна ранглиста
Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2 продължава да затъва, демонстрират финансовите доклади на държавните енергийни сдружения, които са оповестени от Министерството на финансите.

Финансовата „ дупка “ възлиза на 1.199 милиарда лв.. На фона на колосалните задължения, които ТЕЦ-ът натрупа с всеки минал ден, управлението се отказало от сигурни приходи в размер на 54 милиона лв. от „ леден запас “, които ще отидат в Топлоелектрическа централа „ Варна “, закупена неотдавна от почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Държавната централа не може да се похвали и във връзка с приходите от осъществена продукция. За полугодието спадът в 9 млн. лева до 432.4 млн. лева

Дълговете на „ Марица Изток 2 “ ще набъбнат още, защото следва БЕХ да купи парникови квоти за активността на въглищната мощ и разноските да бъдат завършени като следващият вътрешен заем към дъщерната компания, се споделя още в отчета.

На фона все по-трудното финансово положение, Министерството на енергетиката търси незабавни ограничения, с цел да излезе централата от патовата обстановка. Българският енергиен холдинг, под чиято шапка е „ Марица Изток 2 “ създаде 18 ограничения, измежду които и следващата финансова инжекция. Една от тях планува до края на годината Холдингът да купи квотите парникови газове на топлоцентралата, с цел да може да продължи да работи. Паралелно с това страната ще води диалози с Комисията за енергийно и водно контролиране да ѝ признае разноските за сериозна инфраструктура.

Сред спряганите разновидности беше ТЕЦ-ът да се слее с АЕЦ „ Козлодуй. Идеята обаче не се хареса на енергийния министър Теменужка Петкова, която изрично отхвърли този вид. Срещу концепцията излязоха червени депутати, както и енергийни специалисти.

Минният бранш също следи с притихнал мирис развоя на събитията, защото в случай че финансовото положение на централата продължи да се утежнява, ще последва верижна реакция и "Мини Марица Изток", където работят още над 7300 души.

Проблемите с бъдещето на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ са огромни и няма да се решат в късия период, пред който страната е изправена. Българският енергиен холдинг и в частност Министерството на енергетиката би трябвало да намерят до пролетта 466 млн. лв. за парникови излъчвания. Ако не бъдат закупени, според европейските правила, ТЕЦ-ът няма право да работи или в случай че продължи активност със съответните санкции – надлежно по 100 евро за всяка една от излъчванията.

Експерти разясниха пред БГНЕС, че има още няколко разновидността за избавяне на централата, само че те са в по-дългосрочна вероятност. Според Атанас Тасев може да се употребяват ресурсите на Фонда за гарантиране на непоклатимост, където постъпват парите за CO2, да се построи нова мощ или пък такава на газ.

Според Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен конгрес, страната би трябвало първо да направи цялостна метаморфоза на индустриалния развой в комплекса, да се усъвършенстват разноските за извличане на въглищата, с цел да се компенсират увеличаващите се разноски за вложения за очистващи съоръжения.

И още черна статистика. Според отчет на неправителствената организация Европейска мрежа – деяние за климата “, оповестен преди дни, Българският енергиен холдинг, под чиито надзор са централата и мините в Маришкия басейн, е в Топ 10 на европейските производители на ток от въглища, упреквани за здравните проблеми поради замърсен въздух в Европа, и е втори в Европейски Съюз по това какъв брой здравни разноски провокира всеки мегаватчас, създаден от Топлоелектрическа централа. Общият резултат за БЕХ е оценен на еквивалента на 900 млн. евро здравни разноски и преждевременната гибел на 310 души през 2016. Само Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “ посочена като причина за рискови за здравето концентрации на фини прахови частици (ФПЧ 2.5) във въздуха освен в Северна Гърция, само че чак до остров Крит. Въглищните централи в Европа са изхвърлили 26% от всички излъчвания на серен диоксид през 2016 година, както и 8% от всички размери на азотни излъчвания. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР