Бедствено положение е обявено в граничната община Брегово, заради наводнение.

...
Бедствено положение е обявено в граничната община Брегово, заради наводнение.
Коментари Харесай

Бедствено положение в Община Брегово

Бедствено състояние е оповестено в граничната община Брегово, поради наводняване. Залети са помпени станции за питейна вода, както и аграрни земи. Опасността е от прииждащи от прилежаща Сърбия води след снеготопенето. Високо е и равнището на граничната река Тимок, по тази причина се следи положението на дигите.

Под вода към този момент са градският стадион, както и дворовете на къщите. Според кмета на общината наводнението може да аргументи и екологичен проблем.
Милчо Лалов, кмет на община Брегово.: „ Тези води, които ги гледаме сега, не могат да бъдат води дъждовни и от топенето на снегове. По всяка възможност това са води, които се изпускат оt територията на Сърбия. Ако минават през флотационни уреди на мини Бор, екологичното замърсяване ще бъде доста тежка злополука за жителите на община Брегово. "
Въпреки, че рискът от наводняване е единствено за град Брегово, бедствена обстановка е оповестена в цялата община, тъй като има риск от замърсяване на водата.
Милчо Лалов, кмет на община Брегово.: „ С тези води са залети и част и помпените станции, които подават питейна вода на няколко обитаеми места на територията на община Брегово. "
Спряно е водоподаването от помпената станция, която е до залетите територии, споделиха от Областната администрация и увериха, че заплаха от замърсяване на водата няма. За да се спре разлива, е изработен прорез по дигата на река Тимок.
Георги Георгиев, шеф Районна работа „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Видин: „ Този прорез, който виждате, той е с цел да можем да отведем водите към река Тимок, защото равнището на река Тимок е очевидно по-ниско, в сравнение с е равнището на водите, които са навлезли зад защитната дига. Така, че сега равнището на Тимок не е меродавно, то е, даже работи в наша изгода. "
Извършен е оглед по цялото продължение на дигата по реката и са набелязани сериозни сектори. В Брегово хората към този момент избавят животните.

- жителка на града: „ Имаме две крави, едно теле, три кози. Чудя се къде ще ги пренесем нощеска. Ако продължава по този начин, напряко си е рисково. "

За област Видин бедствена обстановка е оповестена и за село Иново, поради прекратена дига на река до обитаемото място.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР