БЧК предостави информация на медиите за извършените дейности в подкрепа

...
БЧК предостави информация на медиите за извършените дейности в подкрепа
Коментари Харесай

БЧК е изразходвал близо 2,5 млн. за бежанците. Вижте отчета на извършените дейности

БЧК даде информация на медиите за осъществените действия в поддръжка на потърпевшите от спора в Украйна до 3 юни 2022 година

Още с началото на рецесията в Украйна, БЧК провежда пунктове за оказване на помощ на украински жители и набиране на дарения в границите на Националната акция. След близо три месеца в непрестанен режим на работа доброволци и щатни чиновници от всички структури на БЧК в страната, не престават да дават подкрепителни закуски, минерална вода, детски пюрета и храни и облекла в пунктове и места , където е належащо в цялата страна, в това число и действия за подкрепяне на интервенцията по релокиране на украински жители.



През последните дни ситуацията в страната извънредно се усложни по отношение на решение на държавното управление за преустановяване на проекта за разселване на бежанците от Украйна на територията на цялата страна. Започна пренасочването на украински жители в буферни бази, държавни и общински бази, къщи за посетители и хотели, в това число и такива които не са поели ангажимент по изхранване на настанените. В тази конюнктура страната се обърна към Българският Червен кръст за оказване на подпомагане.

На 30.05.2022 година от страна на Министерския съвет беше отправено и искане за подпомагане за обезпечаване на изхранването на релокирани украински жители за интервала от 01.06 до 07.06. 2022 година За задачата БЧК организира незабавна процедура за извънредно малко време, в границите на един ден, като контракти и закупи 66 500 хранителни пакета за изхранване за интервал от 7 дни на 9 500 новонастанени украински жители , считано от 1 юни 2022 година

Финансовите средства за изхранването са в размер на 598 500,00 лева . с включително Данък добавена стойност и са за сметка на Националната акция на БЧК за подкрепяне на потърпевшите от рецесията в Украйна.

БЧК усили избраната от Министерския съвет сумата за храна за един човек за един ден от 7 на 9 лв. , което дава по-добра опция за по-качествено подкрепяне на нуждаещите се. Продължава обезпечаването на хранителни пакети по местата за настаняване на бежанците, в това число и хотели, къщи за посетители и бази.



Фирмата снабдител още в границите на първия ден от релокирането стартира да дава съответните количества храни. С преимущество това са буферните центрове за настаняване в Елхово и Сарафово .

Поради отчасти разминаване с подадената ни информация се дава част от питателните артикули и в хотели, които нямат ангажимент за изхранване и не бяха посочени в оферти прелиминарен лист. Ежедневно в допълнение постъпват претенции от Областните шефове (Варна, Бургас, Велико Търново, Кюстендил и други) за даване на хранителни пакети в новопосочени центрове, отвън тези посочени от Министерският съвет.

БЧК взе участие интензивно и в оборудването на буферните центрове в Елхово и Сарафово. В осъществяване на отправено до нас искане от Оперативно-координационната група към Министерски съвет, по отношение на подготовката на буферните центрове, БЧК на 30 и 31 май 2022 година приготви и даде 540 походни кревати, надлежно 540 възглавници, одеяла и спални комплекти, както следва: за Военен клуб – “Варна” – 40 броя - доставени; за Военен клуб – “Русе” – 80 броя – доставени и за за ВПД “Сарафово” – 420 броя. Оборудваните походни кревати са от бедствения запас на БЧК за реакция при бедствия и рецесии.



До момента изразходването на финансовите средства е както следва в лв.:

- предоставени средства на ОблС на БЧК в страната за покриване на неотложни потребности (храни, медикаменти,

памперси, тънък. помощ и др) - 302 034.07

- хранителни пакети за интервала – до 3 юни (90 300 броя) - 1 500 665.18

- детски храни - (20 000 броя) - 51 993.00

- хигиенични пакети (11 000 броя) - 283 008.00

- одеяла, възглавници и спални комплекти - (12 000 броя) - 298 429.00

- Транспорт и хотел за превоз на болно дете до Германия - 14 357.39

- Транспорт, товаро-разтоварна дейност/ материали при превоз - 19 199.45

- Финансово подкрепяне на украински жители в гр. София - 2 600.00

Към 2 юни 2022 година общо са изразходвани - 2 472 206.09

Българският Червен кръст продължава координирано с страната да оказва подпомагане в тази спешна обстановка да подкрепя украинските жители потърсили леговище у нас.





Снимки: БГНЕС, БНТ
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР