Базираната в Швейцария компания, която изгради газопровода Северен поток 2

...
Базираната в Швейцария компания, която изгради газопровода Северен поток 2
Коментари Харесай

Ройтерс: Собственикът на Северен поток 2 обмисля неплатежоспособност след спиране на газопровода

Базираната в Швейцария компания, която построи газопровода " Северен поток 2 " от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, обмисля подаване на заявление за неплатежоспособност, показаха за Ройтерс двама източника, осведомени със обстановката.

Съединените щати глобиха през предходната седмица компанията Nord Stream 2 AG, откакто Русия призна двата отделили се източноукраински райони - Донецк и Луганс, преди нашествието й в Украйна, което провокира вълна от стопански наказания от страна на Запада.

Компанията Nord Stream 2 AG, която е записана в Швейцария и е благосъстоятелност на съветския държавен газов колос " Газпром " приключи през предходната година плана на стойност 11 милиарда $, който е предопределен да удвои потенциала за изпомпване на природен газ от Русия за Германия.

Двата източника на организация Ройтерс, които пожелаха анонимност, защото диалозите за евентуална неплатежоспособност са поверителни, показаха, че Nord Stream 2 AG работи с финансов консултант по изчистването на някои от отговорностите си и може публично да стартира произвеждане по неплатежоспособност в швейцарски съд още тази седмица.

Нито Nord Stream 2 AG, нито " Газпром " не дадоха отговор на настояванията на Ройтерс за формален коментар на информацията.

Газопроводът с дължина 1230 км не стартира търговски интервенции, защото чакаше узаконяване в Германия, което обаче беше спряно през предходната седмица вследствие на ескалиращата рецесия в Украйна.

Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати издаде изпълнителна заповед на 23-ти февруари, с която упълномощава " прекратяването на транзакции, включващи Nord Stream 2 AG " или " всяко лице, в което Nord Stream 2 AG има директно или индиректно 50 % или по-голям интерес " до 2 март, показва Ройтерс.

Агенцията припомня, че " Газпром " заплати половината от разноските за построяването на " Северен поток 2 ", като останалата част от плана за газопровода на стойност 11 милиарда $ беше финансирано от английската петролна и газова компания Shell, австрийската OMV, френската Engie и немските Uniper и Wintershall DEA.

С оглед на това от Shell, Engie, Wintershall DEA и OMV не дадоха отговор на настояването на Ройтерс за коментар на днешната информация.

Единствено представител на Uniper уточни, че компанията сега няма такава информация, когато беше запитан за вероятно изпадане в неплатежоспособност на компанията Nord Stream 2 AG.

Източните на Ройтерс обаче показват също по този начин, че компанията Nord Stream 2 AG приключва договорите на служащите, само че не беше ясно дали всички предприятия, свързани със Nord Stream 2 AG, ще бъдат закрити или по какъв начин " Газпром` възнамерява да продължи с поддръжката на газопровода.

Министърът на стопанската система на Швейцария Ги Пармелен уточни в понеделник в изявление за швейцарското ради RTS, че целият личен състав на Nord Stream, повече от 140 чиновници, които са работили за компанията в швейцарския град Цуг, са били уволнени.

След нахлуването на Русия в Украйна, няколко огромни компании, в това число петролни колоси, обявиха, че ще се откажат от съветските си интервенции, в това число Shell, която съобщи, че повече няма да взе участие в " Северен поток 2 ", наред с други вложения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР