Батак е може би най-уникалното градче в България. Освен с

...
Батак е може би най-уникалното градче в България. Освен с
Коментари Харесай

Най-чистият въздух на планетата е над един прекрасен български град

Батак е може би най-уникалното градче в България. Освен с извънредно значимото си историческо място, което заема, Батак удиви международните учени и с нещо друго. Учени от НАСА откриха, че над китното българско градче се намира най-чистият въздух на цялата планета! Специалистите от Националното ръководство по въздухоплаване и проучване на галактическото пространство на Съединени американски щати са се натъкнали на този факт инцидентно, означават американски медии. Екип на НАСА изследвал отвисоко Родопския регион. Получените данни били удивителни – неповторимо чист въздух, дължащ се на йонизацията му, получена по натурален път. Това се случва над цялата Баташка планина и в региона на язовир Батак и е едно от най-рядко срещаните феномени в света.

Планината е с повърхност от към 250 квадратни километра и се простира сред долините на реките Въча, Девинска и Чепинска. Дълга е 60 километра, а ширината й е сред 15 и 20 километра. Най-високият връх е Голяма Сюткя – 2185,8 метра.
Изследването на НАСА демонстрира, че на най-чистия въздух на планетата можем да се насладим, в случай че отседнем в хижа „ Румен “, която се намира в местността Дългата поляна и се намира единствено на 45 минути от прелестния язовир Батак.
Малко история: Земите към Батак са били населявани в най-дълбока античност.
Доказателство за това ни дават многочислените и разнородни находки и археологически обекти.

Само в региона на Батак са регистрирани към 20 тракийски, трако-римски, византийски и български замъци, над 10 черкви и манастири, доста тракийски могили, римски мостове, рудници, воденици и други
В м. „ Кременете “ (в региона на Горско стопанство “Беглика ”), през 1958 година проф. Йосиф Шопов попада на находище от старокаменната ера, датирано към 12-то хилядолетие прочие Хр. Няколко години по-късно, в м. „ Слънчева поляна “ (в региона на Горско стопанство “Широка поляна ”), е намерено и второ такова находище. Пак в този регион в пещерата Кривов чарк служащи добивайки ломен камък, откриват незнайни кости на грамадно животно. Изследванията в Института по палеонтология при Българска академия на науките потвържИстория:дават откритието на извънреден образец – носорог. Тази находка свидетелствала за живот тук от терциера – онази геоложка ера, през която са се появили широколистните дървета и бозайниците, когато Родопите не са познавали снега и зимата.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР