Баснята Костенурка и заек“ на Езоп ни учи, че самодоволството

...
Баснята Костенурка и заек“ на Езоп ни учи, че самодоволството
Коментари Харесай

За първи път заснеха костенурка, тръгнала на лов… много бавно

Баснята „ Костенурка и заек “ на Езоп ни учи, че самодоволството е рисково нещо и надпреварата се печели постепенно, само че несъмнено. Ново видео, снимано от откриватели на Сейшелите, показва същото обръщение, само че с малко по-зловещ край. То демонстрира по какъв начин една невръстна рибарка взема решение, че няма проблем да се навърта към приближаващата се към нея (да, бавно) костенурка. В края на краищата самодоволството на птицата, тръгнала по стъпките на заека от баснята, се оказва съдбовно и костенурката – за изненада на всички – я убива и изяжда.

Убийството се трансформира във фокус на теоретичен труд, оповестен в Current Biology , в който откривателите, които стават очевидци на гледката, показват теорията, че това най-вероятно не е първата птица, изядена от костенурка. И няма и няма и да е последната.

„ Гледаше непосредствено рибарката и ходеше целеустремено към нея. Това беше доста, доста необичайно и изцяло друго от естественото държание на костенурките – казва в прес известие създателят Джъстин Герлах, шеф на биологичните проучвания в колежа „ Питърхаус “ към Кеймбриджкия университет.

В продължение на 7 минути костенурката преследва дребната рибарка, отказваща да напусне падналото дърво, протяга врат и се пробва да я захапе. Птицата, която явно осъзнава, че нещо не е наред, от време на време я кълве, само че в края на краищата се трансформира в нейно ядене.

„ Не можех да допускам на очите си – споделя Герлах. – Бях по едно и също време и ужасяващ, и изумен. “

И преди учените са се натъквали на костенурки, ядящи остатъци на други животни, само че съгласно Герлах до момента никой не е успявал да откри дали тази храна е била нещо, на което са попаднали инцидентно или непосредствено са умъртвили. Сега видеото демонстрира, че костенурките са изцяло способни да убият други, въпреки и млади, животни.

По-интересното е, че целенасочените дейности на костенурката демонстрират, че тя знае по какъв начин да преследва беззащитни птици. Рибарките гнездят по дърветата и в случай че паднат, те вършат всичко, което е по силите им, с цел да се махнат от нея. Това евентуално би могло да изясни за какво дребната рибарка отхвърля да слезе от ствола даже тогава, когато костенурката към този момент е напълно покрай нея. „ Струваше ми се, че този съответен субект е ловувал сполучливо и преди – споделя Герлах. – Изглежда знаеше какво прави. “.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР