Баскетболните националки на България имат може би най-тежката възможна задача

...
Баскетболните националки на България имат може би най-тежката възможна задача
Коментари Харесай

Испания пази добри спомени от София

Баскетболните националки на България имат може би най-тежката допустима задача за начало на европейските квалификации - среща с настоящия първенец на континента Испания. “Ла Фурия” идва в София едвам няколко месеца след извоюваната купа, а в състава на треньора Лукас Мондело за идните дуели личат общо девет имена от тима, стъпил на върха на Европа през юни - Лаура Николс, Алба Торенс, Марта Шаргай, Анна Крус, Леонор Родригес, Летисия Ромеро. Беатрис Санчес, Мария Конде и Силвия Домингес.

За последната от тях мачът с България е завръщане в столицата ни след повече от 10-годишно спиране. Силвия Домингес бе в една от основните функции за Испания през лятото на 2007 година, когато националките на иберийската страна до 20-годишна възраст завоюваха европейската корона точно в София и точно в зала “Универсиада”.

10 години по-късно, към този момент на 30, родената в каталунското градче Монтгат баскетболистка е едно от потвърдените имена в играта при дамите, изключително когато приказваме за най-важната позиция - плеймейкърската.

Златото през 2007 година в София, при което 165-сантиметтр диригентка бе определена и за “Най-полезен играч” на ЕвроБаскет, даде началото на впечатляваща кариера. След купата в България, Домингес изпълни визитката си с още две евротитли, само че към този момент при дамите, както и с два бронзови медала от ЕвроБаскет, сребро от олимпийските игри в Рио през 2016 година и сребро от Мондиал 2014.

На клубно равнище триумфите също са значими и много - три трофеи в Евролигата, пет трофеи на Испания, три трофеи и две купи на Русия, както и една купа на Испания.

Домингес не е единствената връзка с оня шампионски тим на Испания. Тогава помощник в щаба на селекционера Жорди Фернандес, който не води “фуриите” поради здравословни проблеми е Виктор Лапеня. Днес той е асистент на треньора на безспорната селекция - Лукас Мондело.

През годините на клубно равнище Лапеня е работил с Жаклин Златанова. Всъщност Златанова, дружно с Христина Иванова, Стефка Митева и Димана Георгиева пък са част от състава на България за ЕвроБаскет 2007 при 20-годишните тогава, а през днешния ден са в тима на Стефан Михайлов.

Мачът сред България и европейския първенец Испания е от 19.00 часа през днешния ден в зала “Универсиада” в София. Входът е свободен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР