Бащи се събраха до северния вход на Народното събрание и

...
Бащи се събраха до северния вход на Народното събрание и
Коментари Харесай

Бащи заявиха искания за промени в законодателството, свързано с родителските права

Бащи се събраха до северния вход на Народното събрание и раздаваха на депутати листи с претенции за промени в законодателството, обвързвано с родителските права. Организатор на събитието е Асоциация за детско развиване „ Член 24 ”.

Борим се за правата на децата, които би трябвало да бъдат и с двамата си родители, разяснява пред Българска телеграфна агенция Гален Тодоров. По думите му сега българското законодателство лишава децата от достъп до родителите си и по този метод ги поврежда здравно. 

Децата развиват разнообразни типове проблеми като експанзия, стрес, слаб учебен триумф, мисли за самоубийство, липса на полова индикация, която е доста значима за всяко едно човешко създание. Те не могат да се социализират в обществото свободно, уточни Тодоров. Той изясни, че има импортиран законопроект за изменение на Семейния кодекс, който, по думите му, е добър, само че може да се усъвършенства още, с цел да имат по-добри права децата. 

В момента Семейният кодекс е този, който вкарва родителите във война, сподели пред Българска телеграфна агенция юрист Карло Луканов, представител на фондация „ Бащи за отговорно родителство “. Той изясни, че родителите стартират война, когато и двамата желаят да бъдат такива, почват да се очернят един различен, връзките им стават нетърпими, от което страдат децата. 

Според него е огромен проблем, че България не извършва правосъдните решения. Осем пъти сме наказани в Страсбург за това, че родители, на които са им присъдени наставнически права или имат режим на наставнически налични връзки с децата, не могат да ги изпълнят, добави Луканов. По думите му системата, която би трябвало да прави това – държавни или частни правосъдните реализатори – на практика не работи. За да се стигне до едно решение, от време на време заседават подред три инстанции, това са седем съдии най-малко, които са работили, това е скъпа процедура, зает е голям държавен запас, получаваш един правосъден акт и най-после може да си го окачиш в рамка на стената, тъй като не можеш нищо да направиш с него, разяснява Луканов.

Това, което предлагаме, което е импортирано в Народното събрание, е предложение за въвеждане на споделено родителство, уточни Луканов. Той добави, че неправилно се счита, че наложително детето би трябвало да бъде разграничено на две. Луканов сподели, че споделеното родителство значи две неща: юридическите права – двамата родители да вземат участие дружно във всички значими решения за детето, без значение дали са разведени или разграничени, и физическото време, като не е наложително то да бъде 50 на 50. Приема се, че има споделено родителство, когато детето е с всеки от родителите не по-малко от 30 % от времето, посочи Луканов. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР