Бащата Александър Цветков: Върнах си вярата в човечносттаСтотици доброволци участваха

...
Бащата Александър Цветков: Върнах си вярата в човечносттаСтотици доброволци участваха
Коментари Харесай

Вижте точното място, където е открит Сашко от Перник

Бащата Александър Цветков: Върнах си вярата в човечността

Стотици доброволци участваха в издирването на 12-годишния Александър - с дронове, термокамери, мотори, АТВ-та и делтапланери. Двамата спасители на Александър – Милко и Веселин, са от клуба по пара и делтапланеризъм в Перник, се трансфораха в ангелите на детето, откакто го откриха жив и здрав през вчерашния ден.

Дори за хора с опит като тях – зоната, в която то е открито, била съвсем непроходима. „ Дори кучетата срещнаха компликация да се наврат във вътрешността в този терен “, описа  директорът на Планинската избавителна работа Емил Нешев по БТВ.

На терен точно Милко и Веселин посрещат планинските спасители. Нешев споделя, че за пръв път в планински условия са издирвали дете толкоз дълго. Нарича Сашко войник.

„ Със сигурност знаем, че на терен доброволци бяха оставили кроасани и вода. Има сведения, че са открити празни бутилки, празни опаковки, само че дали са от детето, няма по какъв начин да знаем “, добави Нешев.

Спасителите маркират претърсения терен на специфична карта. Цялата околност била обходена. Следа ги насочва към повторното претършуване на мястото, на което Сашко е открит - въпреки че доброволците са минали на метри от там дни по-рано.







Мястото, където е открит Сашко.

„ В деня на изгубването има очевидци, които са го видели в 14:45 ч., вървешком нагоре по пътя, малко над мястото, където изчезва, с доста бързо движение, само че не е дал отговор на повикванията на очевидците. Това ни даде информацията, която да ни насочи от кое място в действителност да търсим “, изясни Емил Нешев.

Близки на Милко и Веселин считат, че точно положителната им подготовка е била решаваща. 

„ Изключителни експерти, които дълги години имат опит на терен - във всевъзможни планински местности, картографиране на труднодостъпни местности. Те от първия ден не са спрели да търсят. Мотивираше ги детето, че е живо и крепко. Това беше мотивацията на всички нас “, описа Ина.

Доброволците споделят, че Сашко е воин и поради ниските температури, при които се е справил - в някои нощи те са били под нулата.

Бащата: Повече спи, само че бузките му към този момент са зачервени

Бащата на 12-годишното момче  - Александър Цветков показа тази заран, че синът му е добре:

" Единственото е, че повече спи, само че по думите му, е обикновено това, тъй като очевидно е много отпаднал и няма сили ".

Цветков описа, че детето е поискало баничка, бузките му към този момент са зачервени, което по думите му е добре.

Бащата разкри, че поддържа в действителност контакт с майката и знае, че тя ще се прибере в България. Той призна, че не е познавал опциите на сина си, щом толкоз дни е оживял. „ Господ го пази очевидно “, сподели Александър Цветков.

За спасителите на момчето бащата сподели, че се прекланя пред тях. „ През тези 9 дни, до момента в който траеше тази невиждана интервенция, аз върнах вярата си в положителното. Всички се обединихме. Благодаря на кмета на Перник – това е най-невероятният кмет, който сме имали, на Министерство на вътрешните работи. Бог е популярен! “, приключи Александър Цветков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР