Бързоразвиващата се българска IT индустрия разчита на едно основно гориво

...
Бързоразвиващата се българска IT индустрия разчита на едно основно гориво
Коментари Харесай

Да добавиш стойност към технологичното образование „отвътре“ - Технологии

Бързоразвиващата се българска IT промишленост разчита на едно главно гориво за своя напредък – квалифицираните експерти. Вече от години темповете на напредък зависят не толкоз от интернационалната конюнктура, а от качеството и броя на фрагментите, които се развиват в страната. Това подтиква фирмите от сектора да търсят всевъзможни изобретателни способи и способи да подкрепят процеса на тяхното създаване.

Така се появиха редица академии, курсове и стажантски стратегии. Техният обсег не е задоволителен, с цел да се засити „ гладът “ на промишлеността. Въпреки рецензиите към просветителната система у нас, университетите към момента се оказват най-ефективният генератор на сходен дипломиран запас. Затова, един от най-големите IT развойни центрове в страната –, взема решение да добави стойност „ от вътрешната страна “ към обучителните стратегии, като развие дълготрайни партньорства с определени просветителни институции. Те включват основаването на профилирани курсове, част от постоянната стратегия на университетите, проведени и водени от чиновници на компанията.

Особено настоящи са курсовете по IoT и „ Потребителско преживяване и дизайн “, които ще се проведат през летния учебен срок на настоящата академична 2022/2023 година в рамкитe на програмата на Факултета по математика и информатика към СУ. С този вид партньорства SAP Labs България се стреми да даде на младежите настоящи знания от сферите, в които те възнамеряват да се развиват, с цел да подкрепи кариерното им насочване и реализация.
Двете насоки на партньорствата


Партньорствата на софтуерната компания в България с университетите са два вида – просветителни и проучвателен. Първите включват основаването, провеждането и поддържането на профилирани курсове в разнообразни настоящи за IT бранша тематики, присъединяване с обособени тематики и лекции в наложителните курсове, обезпечаване на материали, образование на преподаватели, поддръжка, менторинг, спонсорства на надпревари и хакатони, дни на отворените порти за студенти и други Специализираните курсове, които компанията организира в университетите, са част от просветителната стратегия, общодостъпни са за студентите и влизат във образуването на крайната им оценка при довеждане докрай, като в това число носят и съответните заеми.

Вторият тип партньорства – изследователските, включват управление на дипломанти и докторанти, присъединяване в общи проучвателен планове, стипендии, както и взаимните участия в научни конференции. В допълнение и като самодейност, сплотяваща двете насоки на партньорство, компанията се стреми да подкрепя институциите в посока осъвременяване на материално-техническата база за студенти и преподаватели да учат и работят в по-добра и съвременна среда.

SAP Labs България работи предпочитано с трите най-големи университета, които генерират IT фрагменти. Това са Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ (СУ), Техническия университет в София (ТУ) и Нов български университет (НБУ), като обособени партньорски начинания са реализирани и с Американския университет в България, Пловдивския университет и Българската академия на науките. Курсовете варират през годините, според от актуалността и добавената им стойност за промишлеността.

Интеграцията им в постоянната стратегия оказва помощ да се реализиран мечтаните цели за подготовка. Екипът на SAP Labs България, който се грижи за реализацията на тези партньорства, споделя, че от първата самодейност в тази тенденция досега през образованията са минали към 3000 души. Средно всяка година студентите в тези курсове са сред 250 и 300 души.
На гребена на вълната


В IoT курсът се работи освен със програмен продукт, само че и с хардуер, който се дава от компанията

Началото е положено преди близо 12 години. Един от първите предмети, които SAP Labs България развива под формата на изборна дисциплинираност, е „ Съвременни Java технологии “. Курсът е провеждан в разнообразни университети през годините, като сега се преподава в СУ. Той се актуализира непрестанно и се обновява с последните трендове в сферата, като постоянно изпреварва въвеждането на дадена иновация в промишлеността. Води се от Стоян Велев, старши управител „ Развойна активност и нововъведения “ в SAP Labs България, който се занимава с преподавателска активност към този момент 25 години. Наред с този курс, сега компанията организира още редица образования, както в бакалавърските, по този начин и в магистърските стратегии в главните университети в България.

Някои други курсове, основани от компанията, имат специфичен фокус върху настоящите развития от последните години. Например, курсът за „ Интернет на нещата “ (IoT) в СУ набира от ден на ден известност около развиването на системите с изкуствен интелект и автоматизацията на актуалния интелигентен дом.

Курсът „ Управление на новаторски софтуерни планове “ пък се стреми да развива компетенциите и уменията, свързани с ръкoводенето на IT задачи. Програмата „ Потребителско преживяване и дизайн “ се концентрира върху това по какъв начин хората употребяват технологиите и надлежно по какъв начин може да се усъвършенства интеракцията с тях.

„ Основната ни цел е да прибавим на практика знания към базовите такива, които студентите получават сега в университетите, както и да пренесем най-новите технологии и практики от промишлеността в образованието “, разяснява Стоян Велев. „ Някои от нововъведенията, които преподаваме в тези курсове, са излезли предната година или даже преди месец “.

Това придържане към най-модерните трендове в промишлеността постанова непрекъснатото възобновяване на курсовете. Самите те се сортират като тема според от разнообразни фактори. От една страна се наблюдават новостите в региона, само че от друга се гледа какво се търси като пълномощия от бизнеса и най-важното – материалът да надгражда по отношение на към този момент включените в обучителните стратегии дисциплини.

За основаването на нов или обновяването на действителен курс постоянно се употребяват разнообразни новаторски подходи. Повечето курсове са хибридни – с опция да се участва на тях както физически, по този начин и виртуално. Но това към този момент е нормална процедура около пандемията. Налагането на повече практична устременост за решаването на същински проблеми, построяването на действителни решения и екипна работа също са съществени съставни елементи на курсовете.
Създаване на общности


Kлючов детайл е основаването на „ общности “ на участниците във всеки курс. За задачата се употребяват разнородни цифрови платформи за шерване и колаборация като Discord, Slack, Github и Youtube. През тях се обменят информация и материали, познания и хрумвания по съответните тематики.

Общността не се построява единствено при учащите, само че и при самите преподаватели и доброволци, които оказват помощ за реализирането на курсовете. Служителите на SAP Labs България, които вземат участие в тези партньорства, го вършат изцяло непринудено. В множеството случаи – по лична самодейност, като доста от тях го считат за свое второ предопределение.

„ Вече над 24-25 години се занимавам с преподаване и елементарно може да се каже, че това е второ мое амплоа, с изключение на мениджърската позиция, която заемам “, разяснява Стоян Велев от SAP Labs България. Той добавя, че цялостната общественост, построена към просветителните начинания на компанията, е една от най-старите доброволчески такива в българската IT промишленост и нещо също толкоз значимо – че е една от най-добре самоорганизиращите се.

„ Много от нещата станаха непринудено, началото беше положено по наша самодейност и не беше наложено от управлението на SAP Labs България “, прецизира Велев и прибавя, че компанията е решила да поддържа и след това да разшири активността на общността.

Особено в интервала на пандемията, компанията демонстрира еластичност като употребява разнообразни платформи за отдалечено преподаване, като студентите не престават да имат достъп и след привършване на курса, с цел да могат да обменят информация както с преподавателите, по този начин и между тях бързо и комфортно за оптималната интерактивност. Част от курсовете са налични и през GitHub и YouTube, където притеглят в допълнение внимание, даже измежду хора, които не са студенти, а просто търсят способи да обогатят знанията си. Особено в IoT курса се употребяват доста видео материали и схеми, с цел да може образно да се види по какъв начин са свързани избрани хардуерни съставни елементи.
Кръгово обучение


Стоян Велев, SAP Labs България

Курсовете, които SAP Labs България развива в партньорство с университетите, имат извънредно забавен кръгообразен темперамент. Част от студентите, които приключват образованията, по-късно се завръщат като преподаватели или доброволци в развиването им, а това е основен детайл от построяването на тази общественост.

„ По този метод ние задвижваме цикъла – образоваме едни хора, които по-късно влизат в промишлеността и най-после ги включваме в курсовете още веднъж “, разяснява Стоян Велев от SAP Labs България.

Ако един предмет се преподава по-дълго време, то той регулярно търпи промени, с цел да бъде „ в крайник с времето “. От една страна, самите преподаватели и доброволци наблюдават за трендовете и оферират измененията. От друга, посредством упоменатите канали на общността, построена към курсовете, се събира непрекъсната противоположна връзка. На нейна база също се променят редица детайли или параметри в дисциплините. А от време на време въз основата на тази противоположна връзка се основават напълно нови такива.
Какви са стъпките, с цел да се сътвори един курс
 Павел Геневски, SAP Labs България

Павел Геневски, SAP Labs България

Създаването, организирането, подготвянето и поддържането на един образователен предмет в университетска стратегия е занятие, изискващо характерни пълномощия и сериозна инвестиция на време. Първо се сортира тематиката, след което са нужни няколко месеца подготовка, взема решение се какво да включва курсът, каква да бъде неговата конструкция, какви условия би трябвало да се покрият и какви спомагателни материали ще са нужни. Именно такова огромно предизвикателство за екипа на SAP Labs България е основаването на курсовете по IoT и „ Потребителско преживяване и дизайн “, които ще се проведат през летния учебен срок на образователната 2022/2023 година

„ През 2017 година, когато стартирахме, на никое място в българските университети не се преподаваше IoT “, разяснява Павел Геневски, началник на научно-изследователския отдел на SAP Labs България и учител в курса.
Практиката на първо място


Екипът от SAP Labs България, който управлява дисциплината “Потребителско преживяване и дизайн ".

Специфичното при IoT курса е, че при него се работи освен със програмен продукт, само че и с хардуер. Първоначален комплект с микроконтролери, датчици, екрани и всички нужни съставни елементи се дават гратис от преподавателите и доброволците. Оказва се и в допълнение подпомагане, когато възникне потребност от по-специфични датчици или друга инсталация.

Програмата дава опция на студентите да погледнат на софтуерната разработка от един по-специализиран ъгъл. Насърчава се работата в екипи от най-малко 2 до 5 индивида, с цел да могат да си оказват помощ в процеса както между тях, по този начин и сред обособените екипи.

„ IoT е доста характерна материя, тъй като софтуерът, който пишем, би трябвало да проработи на съответния хардуер, за разлика от общите стратегии, които съвсем обезпечено ще тръгнат на всеки компютър “, разяснява още Павел Геневски.

Практичният детайл е застъпен и в различен курс – „ Потребителско преживяване и дизайн “. Той има за цел да запознае студентите с особеностите на дизайн процеса и методите, които се ползват за основаването на един елементарен за потребление и с прелестен външен тип артикул, както и какъв брой е значимо при взимане на решения да се обърне внимание освен на външния му тип, само че и на цялостното взаимоотношение, което потребителите му ще имат с него.

Основната задача на курса е студентите да получат познания и умения в среда, сходна на действителната работна конюнктура. За задачата те биват разпределени по екипи и във всеки един от тях се работи по авансово заложен проблем. На разположение на студентите са и ментори, които ги съпътстват през целия курс на образование.

„ В рамките на курса желаеме да пресъздадем целия работен развой при създаването на UX решения “, разяснява Веселина Петрова, старши UX дизайнер в SAP Labs България, която е част от екипа, който стои зад дисциплината. „ Изградихме екипи, формирани от хора с друг профил, които в границите на курса работят дружно по един повсеместен план “.

Тя добавя, че всяка лекция съставлява избран стадий от процеса, обвързван с разработка, като се следва design thinking методологията, която се ползва в компанията. Финалният резултат е интерактивен първообраз на артикул, който взема решение заложения първоначално проблем.

Освен дизайн и потребителско преживяване, в лекциите са застъпени тематики като маркетинг, авторско право и презентационни умения, както и къс преглед на по-нетрадиционни форми на дизайна като дизайн за IoT и виртуална действителност. С развиването на програмата се обновяват и тематиките, като през тази образователна година е включена информация по отношение на приложението нa изкуствен интелект в дизайн процеса, преглеждат се и най-актуалните тематики и понятия като NFT, метавселени и други

Двата курса имат и различен общ миг – гост-лектори от промишлеността, които разчупват в допълнение часовете, както и надграждат с разнообразни пълномощия и на практика взор по съответната тема. Към тях се прибавят и другите ментори, които оказват помощ на екипите в двата курса при избрани практични задания. Има обособен наставник за всеки един от екипите, който отделя от времето си, с цел да бъде разполагаем за противоположна връзка и препоръки по плана.

Партньорствата на SAP Labs България с университетите несъмнено придвижват редица положителни практики в обучителния развой на IT студентите. Развойният център целеустремено и непринудено развива през годините съдействие с просветителните институции, с цел да добави към обучителните стратегии допустимо най-актуални практични познания и взор към най-новите технологии по разработка на програмен продукт, да даде на младежите достъп до специалисти от промишлеността и опция да се допрян до близки до действителните работни процеси и екипна работа, както и да ги подкрепи в кариерното им насочване и да ги направи част от една непрестанно разрастваща се общественост.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР