Бързо да строим! Така изглежда към момента положението по магистралите

...
Бързо да строим! Така изглежда към момента положението по магистралите
Коментари Харесай

Порочен старт на Хемус и Струма

Бързо да строим! Така наподобява все още ситуацията по автомагистралите "Хемус " и "Струма ". Декретът от най-високо е явен - първият аутобан да е подготвен през 2024-а, а вторият година по-рано.

Разбира се, има няколко разумни аргументи за бързането. Едната си е чисто политическа - ръководещите явно желаят да трансфорат страната в предизборна строителна площадка и още веднъж да развеят "видимите резултати " пред необятната аудитория. Втората, изключително в тази ситуация със "Струма ", е, че съществува все по-реален риск от загуба на парите от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Третата причина пък е по-скоро техническа - чака се тази година най-накрая да проработи електронното възлагане на публични поръчки, което самото държавно управление дефинира като стъпка към изсветляване на процедурите. Тоест скоро администрацията ще бъде лимитирана в желанията й при обществените търгове.

Ударното разпределяне на пари бе белязано както от кавги, по този начин и от завръщането на "Джи Пи Груп " във Висшата лига на поръчките. В началото на седмицата компанията подписа контракт за строителството на тунела "Железница ". Консорциумът, в който с изключение на нея вземат участие още "Глобъл контракшънс " и "Виа проект ", завоюва търга с оферта от 185 млн. лв.. Последва обаче четиримесечно разтакаване. Първо в прокуратурата постъпи сигнал за нередности към компанията при печеленото на планове. Държавното обвиняване стартира следствие и пресече опит на съучастник да подреди 14 млн. евро по банкова сметка в чужбина. Бяха повдигнати и обвинявания за пране на пари. Реакция имаше и от премиера Бойко Борисов, който разпореди да се откри законов метод "Джи Пи Груп " да бъде извадена от плановете с държавно и европейско финансиране, а самата компания изпрати позиция до медиите, заявявайки, че се отхвърля от строителството на тунела "Железница ". Всичко това се случи, до момента в който Върховният административен съд разглеждаше тъжба за избора на консорциума-изпълнител. В последна сметка жалбата бе отхвърлена.

И катарзисът на Борисов, и проектите на компанията обаче завършиха бързо. След подписването на договора за строителството на тунела "Джи Пи Груп " още веднъж изпрати писмо до медиите. Първоначалният отвод бе пояснен със "заради публичния интерес и манипулативната конюнктура, която се опитваше да отъждестви граденото десетки години име на компанията в строителния отрасъл с незаконни квалификации ". Парафирането на контракта пък бе аргументирано точно с "предотвратяване на големите загуби на държавния бюджет, които могат да зародят при несъблюдение на плана до 2023 година ".

Строителният министър Петя Аврамова също изясни за какво пътната организация не е изпълнила разпореждането на премиера. "АПИ е работила напълно в границите на закона - няма по какъв начин да в профил участник по някакви други аргументи с изключение на чисто законовите ", сподели Аврамова. По думите й, в случай че "Джи Пи Груп " не бе подписала контракта, търгът трябвало да стартира изначало. И да се загуби още време.

Иначе ренесансът на "Джи Пи Груп " продължава и с още една поръчка. Отново в консорциум компанията завоюва търга за построяването на системи за сигнализация и връзка по жп линията Пловдив - Бургас с цена от близо 185 млн. лева без Данък добавена стойност.

При автомагистрала "Струма " породи напрежение и около заключителния стадий от търга за построяването на трасето край Кресненското дефиле, оценено на близо 900 млн. лв.. През седмицата организацията "Антикорупционен фонд " сподели "неправомерни подготвителни и проучвателни дейности по бъдещата автомагистрала, преди да има разгласен спечелил участник в процедурата за избор на реализатор. " Покрай цялата тази история лъсна тоталното безхаберие на институциите. Проверка на Югозападното държавно дружество, което е притежател на разораните терени, откри, че към 2700 м остарели пътища са преминати с булдозер и са направени 3800 м нови пътища. Има 13 сондажа и 300 м път в аграрни земи. Шефът на предприятието инж. Дамян Дамянов пресметна, че това е към месец работа. В това време обаче нито пътната организация, нито горското стопанство са ревизирали дали дейностите са законосъобразни.

От АПИ споделиха, че такива действия не са възлагали. Тоест сондажите и построяването на обходни пътища са били противозаконни. Стана ясно обаче, че компанията "Пътпроект - 2000 " е осъществявала въпросните действия. Тя била ангажирана с създаването на идейния план за трасето. Както можеше да се чака, от организацията отхвърлиха изказванията, че около тази история някой всред кандидат-строителите ще има преимущество пред съперниците си, макар че "Пътпроект - 2000 " играе в консорциум с един от кандидатите. За съществуването на спор на ползи било рано да се приказва, защото още не са подадени офертите. Тази процедура завършва до дни. Очакванията са мащабът на поръчката да притегли огромните като "Главболгарстрой ", "Джи Пи Груп " и "Трейс ". Почти несъмнено е, че те още веднъж ще са в конкуренция с редица задгранични компании.

Не по-малко са неразбориите към "Хемус ". Там, както е добре известно, 1.34 милиарда лева бяха отпуснати на държавната "Автомагистрали ". От ден първи обаче витаят подозрения, че сдружението единствено ще преразпределя колосалната сума към подизпълнители, защото няма нужния потенциал за построяването на 134-километрова права. От отговора на строителния министър Аврамова на питане на Българска социалистическа партия се разбра, че "Автомагистрали " са подписали тригодишни рамкови съглашения с "ПСТ груп ", "Пътища и мостове ", "Галчев инженеринг ", "Инжстройинженеринг " "Геострой ", "ГБС-Инфраструктурно строителство ", "Грома холд " (предишно име "Агромах ") и "Инфрастроежи ". С всяка от тези компании през ноември са подписани три вида контракти - рамков договор "за осъществяване на разнообразни типове действия ", контракт за наем на техника и контракт за доставка на строителни материали. Те са до 2021 година, когато се чака да приключи този стадий на дострояването на автомагистралата.

Естествено, това не e удостоверение, че тези компании са действителните строители на "Хемус ". Но е притеснително, че от държавната компания "Автомагистрали " не вършат обществени изказвания по тематиката. Като цяло информацията е нищожна и нищо чудно всичко още веднъж да се обясни постфактум. Ако се осланяме на последните изявления на премиера Бойко Борисов, строителството на първите три лота от аутобана би трябвало да стартира още през март.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР