Барселона, както и редица испански градове, са в хватката на

...
Барселона, както и редица испански градове, са в хватката на
Коментари Харесай

Завод за обезсоляване на морска вода помага на Барселона да се справи със сушата

Барселона, както и редица испански градове, са в хватката на продължителна суша. Испания записва най-горещия и изсъхнал месец април и близо 30% от страната се намира в режим на " изключителна обстановка ".

На плажовете в Барселона са лимитирали потреблението на водата. Туристите да вземем за пример не могат да употребяват душовете, с цел да отмият солената вода от себе си.

Но технологията идва на помощ. Градът разчита на най-големия в Европа цех за обезсоляване на морска вода. Сега той работи на цялостни обороти, с цел да обезпечи на агломерацията Барселона чиста питейна вода.
През последните две години, изключително от януари 2022 г, вдигнахме равнището на произвеждане няколко пъти, тъй като сме в интервал на продължителна суша.
Карлос Мигел – управител в завода за обезсоляване

Сега произвеждаме 180 хиляди кубични метра вода дневно – това е оптималният потенциал, който можем да поддържаме, до момента в който е належащо.

Чрез развой на обърната осмоза морската вода от Средиземно море минава през системи за филтриране и пречистване, които отделят цялото количество сол от нея.

Процесът обаче е безценен, изисква доста сила, и постанова търсене на други възможности.
Когато приказваме за суша, е отлично да имаме такова решение. Справяме се, тъй като имаме съоръжения за обезсоляване на морска вода. В противоположен случай щяхме да сме в доста по-лошо състояние. Но има и други източници, които могат да се употребяват – да вземем за пример регенерацията, повторната приложимост на водата.
Хавиер Санчес-Виля – специалист по подпочвени води

Липсата на вода е изключително остра в североизточната провинция Каталуния, чиито водни запаси ще намалеят с 18% доникъде на този век. Твърде евентуално е регионът на Барселона да разгласи изключително състояние поради сушата, което ще значи още по-строги ограничавания върху използването на вода.

Испания разполага с към 800 съоръжения за обезсоляване, които могат да създават 5 милиона кубични литра вода дневно за питейни потребности, земеделието и индустрията. Ако това количество беше предопределено само за човешка консумация, то щеше да утоли жаждата на 34 милиона души – над 70% от популацията на иберийската страна. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР