Баня Лука. Още откакто Конституционният съд на Босна и Херцеговина

...
Баня Лука. Още откакто Конституционният съд на Босна и Херцеговина
Коментари Харесай

„Политика“ : Република Сръбска иска да връща герба с двуглавия орел

Баня Лука. Още откогато Конституционният съд на Босна и Херцеговина (БиХ) отстрани герба на Република Сръбска (РС) с двуглав орел, емблемата с три цвята се употребява като краткотрайно решение, само че след повече от 10 години потребление на този краткотраен знак от Баня Лука, тя се разгласи за възобновяване на оспорените симовли, т.е. приемането на нов герб. През март 2006 година по тъжба на представители на бошняците, Конституционният съд на БиХ разгласи за неконституционен остарелия герб на районен съд, в който имаше двуглав орел с четири очи, защото „ не символизира всички нации “, написа белградският всекидневник „ Политика “ .
Когато противоречивият герб беше сменен с емблемата, представители на районен съд оповестиха, че това ще бъде преходно решение, до момента в който не бъдат изпълнени изискванията на районен съд да върне знаците, които „ в действителност я отразяват “. Това е част от по-широк въпрос за знаците, за които е мъчно да се реализира единодушие измежду народите на БиХ, тъй че знаците, вместо да отразяват единството, най-често се трансформират в израз на разделяне. По този метод празниците в двата ентитета- Република Сръбска (РС) и Федерация БиХ (ФБиХ), са по-често причина да се напомнят исторически и сегашни недоразумения, а не мотив за взаимно честване.
Федерация БиХ, като босненско-хърватско образувание, няма своите знаци от дванадесет години. През 2007 година Конституционният съд на БиХ разгласи знамето и герба на ФБиХ, на които имаше лилии и шахматна дъска, за противоконституционни, защото те не съдържаха чертите на третия формиран народ – сръбския. Сърбите са парламентарен народ във ФБиХ, въпреки и не във всички кантони.
В този ентитет способената комисия не стигна до единодушие какви характерности би трябвало да се появят на знаците. При липса на допустими знаци, Федерация БиХ употребява цветовете на БиХ, т.е. синьо и бяло знаме с жълти звезди, което - сходно на герба на БиХ - беше наложено от висшия представител Карлос Вестендорп през февруари 1998 година
В началото на тази година имаше спор в Президиума на БиХ, когато сръбският член на този орган Милорад Додик настоя да употребява флага на районен съд в Сараево, на местата, където се появява. Това изкуши другите двама членове на този орган да излязат с компромисно решение да се смъкна един от двата герба на БиХ от заседателната зала, тъй като един от тях, както настояват, съставлява ФБиХ, а другия – районен съд, като втория пълноправен ентитет, е била „ забравена “. Настоящият байрак на БиХ, без културни или исторически аргументи, с тъмносин декор и жълти звезди, символизира „ европейската среда на БиХ “, до момента в който жълтият триъгълник съставлява географския образ на БиХ.
районен съд има публично знаме, което Конституционният съд не съумя да оспори, защото откри, че червено-синьо-белият трибагреник не е единствено на сръбския народ, защото е знаме с панславянски цветове. Тъй като те са присъщи за историята на славянските нации, се отнасят до конституционните нации на БиХ. Конституционният съд също по този начин съобщи, че знамето на районен съд и сръбското знаме не са идентични, защото сръбският народен байрак също има герб, което не е характерност на знамето на районен съд.
Оспорваният герб на районен съд се основаваше на герба на Кралство Сърбия от времето преди Първата международна война с две дребни разлики. Първият е, че короната е в щита, а не над него, до момента в който вторият се отнася до лилиите, които бяха извадени от герба на районен съд при започване на войната. А точно през 1992 година управляващите на районен съд премахналха лилиите сред ноктите на двуглавия орел върху сръбския герб на Кралство Сърбия, тъй като на 4 май 1992 година управляващите в БиХ прогласиха герба на така наречен Република БиХ въз основа на герба на босненския крал Твърдко Първи Котроманич. Върху него имаше наследник щит, разграничен от сребърен диагонал с три златни лилии във всяко поле. Това е герб, който БиХ употребява до 1998 година, когато е сменен с този на Вестендорп.
Когато преди повече от 10 години бе оспорен гербът на районен съд, в Баня Лука потърсиха ново решение за знаците и се пробваха да реализират компромис с бошняците, като предложиха да върнат лилиите в герба. В предлагането вградени и елементи от герба на средновековната династия на Неманичите и владетелските семейства Котроманич, Косач и Хроват, само че предлагането беше оспорено от съдиите на Конституционния съд на районен съд.
Оспорен е и химнът на районен съд, т.е. „ Божия правдивост “ и през 2008 година е признат „ Моя република “. ФБиХ към момента няма химн, а БиХ има инструментал, само че към момента не може да се съгласува текст, който е допустим за всички нации.
Заместник-председателят на Скупщината на районен съд и функционер на партия „ Обединена Сръбска “ Милан Петкович, съобщи за „ Глас Српске “, че е пристигнало времето този въпрос да бъде издигнат още веднъж и районен съд да има своя герб, което е получило поддръжката на „ Съюза на самостоятелните социалдемократи “ (СНСД) на Додик. Юристите споделят, че приемането на парламентарен закон и нов герб, който ще включва елемемнти от средновековния герб на Неманичите, с изключение на болшинство от две трети в Народното събрание на районен съд, би трябвало да получи поддръжката на бошняците, тъй че те са внимателни за триумфа на самодейността, която считат за оправдана.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР