Банско трябва да е бутиков, кокетен курорт, заяви в интервю

...
Банско трябва да е бутиков, кокетен курорт, заяви в интервю
Коментари Харесай

Вапцаров: ”Да” на нова кабинка, но без разширение на пистите

Банско би трябвало да е бутиков, гиздав курорт, съобщи в изявление за Дир.бг Никола Вапцаров, хотелиер в курортния град и внук на известния български стихотворец.

- В четвъртък се стяга нов митинг против втория кабинков въжен превоз на Банско. Днес министър председателят Бойко Борисов в Европейския парламент даде гаранции, че с изключение на втория въжен превоз керемида нямало да се постави повече, както и че няма да има противозаконна сеч. Достатъчни ли са уверенията на премиера, какво е Вашето мнение би трябвало ли да бъде изменен проекта за парк Пирин?

- Като цяло аз съм "за " втория кабинков въжен превоз. Подкрепям новото предложение на Боян Петров, тъй като то разрешава втори кабинков въжен превоз, само че в същото време лимитира мераците за нелегално разширение на ски-зоната и на увреждане на природата.

Г-н Борисов може да дава гаранции, че няма да има противозаконна сеч, само че самата страна демонстрира, че тя е неспособна да опази горските масиви от противозаконна сеч. Ако се понижи равнището на отбрана, както го желае Община Банско и концесионера "Юлен АД ", това единствено ще даде по-голяма причина на горските стражари да си гледат работата през просото. Проблемът е, че никой не може да подсигурява, че няма да има противозаконна сеч, в случай че самото решение на Министерски съвет е неразбираемо и не разказва съответно тъкмо какво ще се прави. За това поддържам предлагането на господин Петров, тъй като то действително видяно дава една добра опция.

По този метод зимният спорт ще се развие в границите на ски-зона Банско, хем Националния парк ще остане недокоснат и природата ще бъде непокътната.

- Защо би трябвало да има смяна на проекта на Национален парк Пирин?

- Когато става дума за подобен естествен запас би трябвало да се дефинират доста ясно текстовете, които касаят този статут. Не може да се остава една "врата в полето ". На процедура решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година е една "врата в полето ". Неясно се разказват всички вероятни интервенции в границите на парка и с малко повече предпочитание може да изникнат и небостъргачи, в случай че ги изкарат, че са за спортни цели. Трябва да бъдат разказани рестриктивно дейностите. Даже и да се знаеше кой е вложителя и парите да са с обяснен генезис, отново не може да се разреши в един народен парк безметежно човек да си преценя кое е спортно оборудване и кое не. Като изсечеш един път гората, върви обяснявай дали това е ски – оборудване или не е или водохващане ли е, по какъв начин ще го дефинират. Това е казусът. В България сме се потвърдили с дейностите на подмушване.

- Искането на Боян Петров е да има още една въжена линия, само че да не се уголемяват сегашните писти, а и в годините да се дадат гаранции, че няма да бъдат прокарвани други такива. Дали пък няма да ви обвинят, че още веднъж пречите на туризма?

- Не виждам за какво да се стопира развиването на туризма в Банско. Вторият кабинков въжен превоз е значим, за това да няма опашки от хора. Макар, че за мен персонално при по-добра организация, опашките могат да бъдат избегнати и в този момент - най-малко с 40%-50% може да бъде усъвършенствано извозването на туристи. Самите "Юлен " са го потвърдили при провеждането на международните купи. Тогава Банско е цялостно, а опашки няма. Реално видяно, сериозните дни са не повече от пет уикенда в годината. Всичко е въпрос на организация.

Аз съм за развиването на туризма и също бих желал Банско да стане по-добро място за отдих, само че един от огромните проблеми на града не е втората кабинка, а е инфраструктурата в самия град, неналичието на канализация, на задоволително мощно електрозахранване, разрушените и разрушени улици, незавършените здания. Това е нещото, което общината би трябвало да обърне внимание, с цел да направи Банско по-добър град за отдих. Иначе, в случай че ще и 10 кабинки да създадат, Банско в случай че е една кочина, ще идват единствено най-евтините туристи.

„ Юлен “ до в този момент не е предложил нито един път някакво облекчение на хотелиерите, с цел да можем да работим по-лесно с лифта. Примерно няма вид ние да продаваме карти, няма вид онлайн да се зареждат карти, както е в Боровец, няма вид да се провежда в допълнение транспортиране с бусове. Поставят се хиляди рестрикции на хотелиерите и се изяснява, че всички проблеми ще се решат, "ако еколозите не ни закачат ".

Аз считам, че еколозите са едни безпристрастни хора, които обичат планината и в последна сметка се грижат оттатък моментната облага, която всеки гони в туристическия отрасъл в Банско. Тя по-скоро касае законността на решенията на институциите в България, монополизма, който се открива в Банско, феодализма, който се заформя, закрепостяването на банскалии.

Пак ще кажа, дано да я има втората кабинка, само че в случай че не се решат проблемите в града, няма да се промени нищо за бизнеса в Банско.

Бил съм в доста курорти във Франция, Австрия. Но в Шамони не могат да се видят блокове, каквито има в Банско. Нали би трябвало да се стремим към висока принадена стойност на туристическия артикул. Докато тази индустриализация и тази повсеместност смъква действително видяно цените надолу. Това е смисъла на индустриализацията – всеобщ туризъм, с доста дребна надценка.

Банско би трябвало да е бутиков, гиздав курорт, с цел да наподобява красиво, а не като строителна площадка. И ние да желаеме и още, и още писти.

Да не приказваме, че кметът на града искаше да закрие профилираната гимназия за туризъм в Банско, а квалифицирани фрагменти мъчно се намират.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР