Банско. Събраните средства от Община Банско от туристически данък за

...
Банско. Събраните средства от Община Банско от туристически данък за
Коментари Харесай

Георги Икономов, кмет на Банско: Събраните средства от Общината от туристически данък за 2018 година са около 900 000 лв. и са по-малко, в сравнение с 2017 година

Банско. Събраните средства от Община Банско от туристически налог за 2018 година са към 900 000 лева и са по-малко, спрямо 2017 година. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Георги Икономов, кмет на Община Банско. „ Точно затова реализирахме и една среща с туристическия отрасъл и с нашия отдел, който дава отговор най-много за инспекциите за туристическия налог. Няколко са аргументите, които констатирахме за този спад в средствата. Една от тях е и несъвършената законова уредба, като и туристическият отрасъл и хората от отдела по туризъм се ангажираха да предложат някакви промени, които да бъдат препоръчани на Министерството на туризма, тъй че в следствие вероятно да влязат в закона, с цел да се улесни начисляването и събирането на този налог. Решихме да се вършат доста тематични инспекции и да се извадят най-фрапиращите случаи на хотели, които като категория и брой места за настаняване, не подхождат с импортирания туристически налог. Точно тези хотели ще бъде проверявани всекидневно дружно с Национална агенция за приходите, РДПБЗН, с цел да може последователно да стартират да излизат нескрито тези налози “, означи той.
Георги Икономов уточни, че съгласно него туристическият налог е значим освен за общините, а и за държавния бюджет, защото той губи най-малко 10 пъти повече от общинския бюджет. По думите му страната има доста по-голям интерес от събирането на този налог, поради ДДС-то и налог Печалба. Икономов сподели още, че Общината дружно с Национална агенция за приходите би трябвало да седне и да създаде едни общи механизми за инспекции, тъй като досега тези инспекции се вършат настрана и интензивността не е чак такава, каквато би могла да бъде и всички да са удовлетворени.
Натали СТЕФАНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР