Банскалии отбелязаха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание със специален събор, проведен

...
Банскалии отбелязаха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание със специален събор, проведен
Коментари Харесай

Банскалии отбелязаха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание

Банскалии означиха 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание със специфичен събор, извършен в местността " Мрътва́ поле́на " (Чалин валог). Организатори на събитието бяха Туристическото сдружение " Вихрен " и Община Банско, които уважиха героите от национално-освободителното придвижване на българите в Македония и Одринско.

В своето послание, представителят на Търговско дружество " Вихрен " - Димитър Юлев, акцентира значимостта на въстаническата епопея от 1903 година, като една от най-съществените битки за националното избавление на българските земи в Македония и Одринска Тракия. Илинденско-Преображенското въстание е основен миг от битката за националната автономия на българския народ и отличава се с огромно значение за българската история и просвета.

Въпреки неуспеха си, въстанието остава събитие, заздравяващо българския народен дух, като обезпечава нов пламък за битка за независимост и самостоятелност.

Поклон пред героизма на въстаниците! „ И през днешния ден помним и се прекланяме пред подвига на учителя Радон Тодев и неговата чета в Годлевската планина – 27 мъже, тръгнали на сигурна гибел, с цел да останат безсмъртни в националната памет “, напомни една от най-трагичните страници в историята на Банско кметът Иван Кадев.

Въстаниците ни завещаха своите препоръки и своят образец по какъв начин да отстояваме българското дело, име и чест. Ние би трябвало да знаем, да помним и предаваме на децата си, че всяка педя българска земя е отвоювана и съхранена с кръвта на хиляди почтени и велики българи.

Днес повече от всеки път сме длъжни да осмислим делата си с цел да можем да съхраним онази чиста и свята република за която предците ни мечтаеха и умираха. И дано в това наше начинание Господ да пази България.

Да живее България! Съборът беше изпълнен с достоверна атмосфера, основана от участниците от Националното хайдушко придвижване, Елена Калайджиева, фолклорните и танцови обединения " Бански фукли ", " Мераклии ", " Пиринско въодушевление ", " Еуфория ", " Пирински бисери " и " Банскалии ". Младите и надарени певици - Михаела Бояджийска, Катерина Юнчова и сестрите Ивана и Ивона Малчови, сътвориха на присъстващите празнично въодушевление и мотив за наслада.

Този специфичен събор означи значимата дата в българската история и подсети на всички за неизбежната цена, платена от героите, които се жертваха за свободата и независимостта на народа.

Техният героизъм би трябвало да бъде помнен и почитан през поколенията, като ентусиазъм за бъдещите генерации да не престават да бъдат бранители на българското завещание и просвета.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР