Банките в еврозоната очакват спад в търсенето на жилищни и

...
Банките в еврозоната очакват спад в търсенето на жилищни и
Коментари Харесай

Банките очакват спад в търсенето на жилищни кредити

Банките в еврозоната чакат спад в търсенето на жилищни и корпоративни заеми през четвъртото тримесечие, сочи оповестено през днешния ден изследване за банковото кредитиране (Bank Lending Survey) на Европейската централна банка, съобщи Ройтерс.

Отразявайки възходящите лихвени проценти и намаляващото доверие на потребителите, търсенето на жилищни заеми понижа доста през третото тримесечие.

Търсенето на потребителски заеми и други заеми за семейства също се намалява в чисто изражение, допълват от ЕЦБ.

Въпреки това има нарастване на търсенето на заеми от компании или изтегляне на кредитни линии заради възходящите потребности от финансиране за оборотен капитал и материални ресурси.

За четвъртото тримесечие кредитните институции чакат по-нататъшен мощен чист спад в търсенето на жилищни заеми и осезателен спад в търсенето на потребителски заеми. Те предвиждат чист спад в търсенето на заеми от фирмите.

 istock istock
Освен това изследването сподели, че банките са стегнали своите условия към предприятията в подтекста на закъснение на стопанската система, засилващи се страхове от криза и намаляваща приемливост на банките към риска.

Банките регистрират и мощно чисто стягане на кредитните условия за заеми за семейства за покупка на жилище. За четвъртото тримесечие банките от еврозоната чакат доста по-силно чисто стягане на кредитните стандарти за заеми за компании.

Освен това банките предвиждат, че кредитните условия ще продължат да се стягат както за жилищните, по този начин и за потребителските заеми.

Проучването за банковото кредитиране е извършено измежду 153 банки сред 16 септември и 4 октомври.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР