Банките у нас са затегнали условията за отпускане на кредити,

...
Банките у нас са затегнали условията за отпускане на кредити,
Коментари Харесай

Банките затягат отпускането на заеми с такси и комисиони

Банките у нас са стегнали изискванията за разпределяне на заеми, както на компаниите, по този начин и на потребителски и жилищни заеми на семействата, демонстрира Анкетата за кредитната активност на банките, провеждана от Българска народна банка. Това се показва в изданието на банката „ Икономически обзор “.

Най-силно стягане на изискванията по заемите за компании банките регистрират във връзка с лихвените проценти, лихвения спред и наградата за по-рискови заеми. В допълнение към лихвените проценти, при заемите за семействата се следи стягане и във връзка с начисляваните такси и комисиони, написа в разбора.

Основните фактори, които са оказали въздействие за стягане на кредитната политика на банките през интервала октомври – декември 2022 година, са били нарасналата оценка на риска и по-ниската податливост на банките да поемат риск, като тези фактори са имали по-голямо значение във връзка с фирмените заеми и относително по-малко значение – при заемите за семействата. В бранша на семействата нуждата от финансов запас за закупуване на артикули за настоящо ползване и на такива за дълготрайна приложимост, както и потребностите от средства за закупуване на в допълнение жилище са главните фактори за търсенето на заеми, до момента в който общото положение на макроикономическата среда е фактор за по-слабото търсене на заеми за ползване.

Към края на първото тримесечие на 2023 година преместването на растежа на лихвите е доста по-слабо при лихвените проценти по заемите и по депозитите в България, изключително в бранша на семействата, като главните фактори остават продължаващият висок приток на привлечени запаси, забележителната ликвидност и конкуренцията в банковия бранш, регистрира Българска народна банка.

Въпреки това през второто и третото тримесечие на 2023 година може да се чака продължаващо нарастване на лихвите по заемите и по депозитите в страната, за което ще способства и решението на УС на Българска народна банка от 26 април 2023 година, според което, считано от 1 юни 2023 година, процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от нерезиденти се усилва от 5% на  10%, а считано от 1 юли 2023 година, процентът на наложителните минимални запаси по привлечените от банките средства от резиденти и от нерезиденти се усилва от 10% на 12%, предвиждат от банката.
 istock istock
През първите три месеца на 2023 година годишният напредък на заема за бизнеса продължи да следва плавна наклонност към намаление и през март доближи 7.9% (10.4% в края на 2022 г.). Тенденцията към понижаване на запасите в стопанската система, регистрирана от края на 2022 година, обуславя отслабването на търсенето на компаниите на финансови средства за оборотни пари и струпване на ресурси, което способства за по-ниския ритъм на напредък на овърдрафта на годишна база.

Очакват повишаване на заемите

Данните от Анкетата за кредитната активност, демонстрират, че през четвъртото тримесечие на 2022 година равнищата на лихвените проценти са оказали въздействие за понижаване на търсенето на корпоративни заеми, като в същото време от страна на предлагането банките регистрират стягане на изискванията по фирмените заеми както във връзка с лихвените проценти и лихвения спред, по този начин и във връзка с наградата за по-рискови заеми.

В бранша на семействата годишният ритъм на повишаване на депозитите продължи да се форсира през първото тримесечие на годината, като в края на март 2023 година възлезе на 9.4% (8.3% през декември 2022 г.). Фактори с евентуално въздействие за следената наклонност са продължаващото повишаване на заплатите, както и анулираната такса за поддържане на парични наличия над избран размер от страна на огромните търговски банки през третото тримесечие на 2022 година, регистрира още Българска народна банка.
 Istock Istock
В разбора се показва, че към февруари 2023 година брутният външен дълг на България възлезе на 45 милиарда евро (53.3% от БВП), което съставлява нарастване с 613.5 млн. евро по отношение на декември 2022 година (52.5% от БВП). Повишението на дълг се дължи напълно на бранш „ държавно ръководство “ и е обвързвано с издадените на интернационалните пазари през януари 2023 година 1.5 милиарда евро държавни облигации. Същевременно дългът на останалите съществени стопански браншове се намали през февруари 2023 година по отношение на декември 2022 г.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР