Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани

...
Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани
Коментари Харесай

Голяма наша банка вече промени тарифата си: Такса теглене от банкомат - процент от сумата

 Банките не престават да подвигат таксите си за обслужване на жители и компании. Някои от най-големите финансови институции направиха промени в цените си. От 30 август Банка ДСК промени цената си, като при изтегляне от банкомат на същата банка таксата стана 0,15%, само че не по-малко от 0,30 лева, а при изтегляне от банкомат на друга банка таксата е 0,20% от сумата, само че не по-малко от 1,50 лева

Същата такса от 0,20% от сумата, само че не по-малко от 1,50 лева, към този момент се заплаща и при изтегляне от банкомат в чужбина. Досега таксите бяха закрепени на 0,30 лева за изтегляне от банкомати на банката и 1,50 лева за други банкомати. С повишението на таксите на банките доста хора закриват част от сметките си. Наред с това доста жители започнаха да теглят едновременно по-големи суми, с цел да употребяват банкоматите по-рядко и надлежно да заплащат по-малки такси.

" Това към този момент е комисионна в размер на 0.15% върху теглената сума ", разяснява за " Радио Варна " финансовият анализатор Десислава Николова и не изключва опцията другите финансови институции също да вкарат този принцип:

" Определено това не е типично за този тип интервенции. Интересно е дали други банки ще последват образеца. Свидетели сме през годините, че дори и да няма предпоставки за повдигане на таксите, щом една банка го направи и другите следват нейната политика. "

Според Николова с въвеждане на тази комисионна се чака да бъде лимитирано тегленето на суми по-големи от 200 лв.. От друга страна, банката желае да подтиква заплащанията с дебитна карта на ПОС терминал, т.е. оптимално да бъдат лимитирани интервенциите, които са свързани с изтегляне на суми от банкомат.

Въпреки въведената комисионна, таксите при изтегляне от банкомат остават в пъти по-ниски спрямо касовите интервенции.

Десислава Николова разяснява наклонността клиенти да закриват сметките си:

" Ако би трябвало да търсим нещо позитивно във повдигането на таксите, е, че то кара потребителите да се замислят по какъв начин да усъвършенстват своите разноски и да закриват сметките, които не са им нужни ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР