Банките от еврозоната виждат известно затягане на техните кредитни стандарти

...
Банките от еврозоната виждат известно затягане на техните кредитни стандарти
Коментари Харесай

ЕЦБ: Банките очакват известно затягане на техните кредитни стандарти през третото тримесечие



Банките от еврозоната виждат известно стягане на техните кредитни стандарти през третото тримесечие на 2021 година на фона на предстоящо повишаване на търсенето на корпоративни заеми.

Това демонстрират резултати от последното тримесечно изследване на Европейската централна банка за стандартите при разпределяне на банкови заеми в района на единната валута.

В същото време кредитните стандарти се задържаха постоянни през второто тримесечие след доста стягане през предходната година, уточни ЕЦБ в последното си изследване измежду най-големите кредитори в блока. Що се отнася до търсенето, данните демонстрират, че компаниите към този момент са по-склонни да влагат.

" За първи път от третото тримесечие на 2019 година насам финансовите потребности на компаниите за дълготрайни вложения способстваха позитивно за търсенето на банкови заеми, което допуска, че компаниите могат да станат малко по-склонни да влагат “, сподели ЕЦБ.

Проучванията за банковото кредитиране нормално са от значително значение при взимане на политическите решения на ЕЦБ, само че идното в четвъртък (22-ри юли) постоянно съвещание евентуално ще се концентрира върху по-добро пригаждане на стимулиращата банкова политика към нейната нова тактика.

По-рано този месец ЕЦБ разкри смяна на досегашната си инфлационна цел и съобщи, че дълги интервали на слаба инфлация, каквито се следиха през последните години, могат да изискват по-силни или по-постоянни стимулиращи ограничения.

Докато ЕЦБ е малко евентуално да показа нови стимулиращи ограничения за привеждане на политиката в сходство с новата тактика, тя евентуално ще алармира за още по-дълъг интервал на стимулиране, надявайки се да увеличи инфлационните упования и в последна сметка да върне действителния растеж на цените до целевото си равнище от мало под 2 на 100, което не беше реализирано в продължение на съвсем десетилетие.

Според последното изследване на ЕЦБ, банките чакат кредитните стандарти при ипотечните заеми да останат като цяло постоянни. В същото време банките чакат по-нататъшно чисто нарастване на търсенето на заеми както от компании, по този начин и от семейства.

Банките в еврозоната записват повишаване на търсенето на заеми или кредитни линии за множеството стопански браншове, заключи ЕЦБ.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР