Банките от еврозоната трябва да вземат предвид риска от допълнителен

...
Банките от еврозоната трябва да вземат предвид риска от допълнителен
Коментари Харесай

Цените на имотите почват да падат, обяви най-важната банка

Банките от еврозоната би трябвало да вземат поради риска от спомагателен спад на цените на парцелите, когато вършат провизиите и проектите за капитала си, съобщи ръководителят на Надзорния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Андреа Енриа, представен от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Европейският заможен пазар е подложен на напън поради най-рязката и дълга поредност от покачвания на лихвите от ЕЦБ, които в този момент са на рекорден връх.

Цените на парцелите към този момент понижават в редица страни, най-много в Германия, където през последното десетилетие на ниски лихви имаше взрив на пазара. Енриа предизвести кредиторите да се готвят за още проблеми.

„ Сегашната среда на по-високи лихви може да подложи на напън към намаляване цените на офисите и на жилищата, което ще затрудни притежателите на бизнес парцели и семействата да обслужват дълга си “, съобщи Енриа пред Европейския парламент.

„ Банките би трябвало да вземат поради тези опасности в практиките си за провизиите и финансовото обмисляне “, добави той.

Като водещ банков надзирател в еврозоната ЕЦБ дефинира финансови условия за банките и е известно, че не утвърждава проектите им да изплащат дивиденти или да пристъпват към назад изкупуване на акции.

Стимулирани от ниските лихви и големите кешови инжекции от ЕЦБ, милиарди евро бяха ориентирани към парцелите през последните 10 години, изключително в по-богати европейски страни като Германия, Франция и Нидерландия.

Внезапното ускорение на инфлацията през последните две години принуди ЕЦБ да затегне паричната политика, с което постави завършек на растежа на цените на парцелите и тласна строителни компании към неплатежоспособност с пресъхването на банковото финансиране, замразяването на покупко-продажбите и спада на цените.

Банките в еврозоната понижават достъпа до кредитиране, изключително до ипотечни заеми, а търсенето от семейства и компании също понижава, сочат данните на ЕЦБ.

Енриа би трябвало да се отдръпна като ръководител на Единния контролен механизъм на ЕЦБ в края на годината, когато ще бъде сменен от германката Клаудия Бух.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР