Бананите – така вкусни, засищащи и полезни плодове ни изненадват

...
Бананите – така вкусни, засищащи и полезни плодове ни изненадват
Коментари Харесай

Банановото дърво е най-голямата билка на планетата

Бананите – по този начин вкусни, засищащи и потребни плодове ни изненадват с още нещо – механически те спадат към тревистите растения.

Бананите са били познати още през 3 век пр.н.е. в Средиземноморския регион. Произходът им се търси някъде в Малайзия. Към днешна дата банани могат да се открият в над 100 страни по света.

Един от най-интересните обстоятелства към бананите е, че банановото дърво неправилно се смята за палма. Всъщност то е тревисто растение, достигащо височина 12 метра. Така банановото дърво става най-голямата билка в света.

 Банан

Бананите са четвъртият най-консумиран артикул в света след пшеница, ориз и царевица. Съвременната дума „ банан ” идва от арабски и значи „ пръст ”. В страни като Индия, Китай и Малайзия бананът се приема за възвишен и заветен плод, който възстановява силата на тялото и мозъка.

В света има повече от хиляда сорта банани. Поти всички от тях обаче имат противен усет. Най-популярният ядлив вид се назовава Кавендиш, следван от Гро Мишел. За разлика от култивираните, при дивите банани вътрешността е изпълнена с огромен брой закръглени, твърди семена.

Друг извънредно забавен факт за бананите е, че съдържат дребни количества от изотопа калий-40. Той в действителност е радиоактивен. От друга страна са към половин път по-хранителни от картофите.

 Банани

Ползите от потреблението на този плод не са малко. В състава си бананите съдържат голямо количество калий, който е необходим на сърцето, мозъка, костите, мускулите. Той оказва помощ за изхвърлянето на непотребните течности от тялото ни, както и при високо кръвно налягане.

С постоянния банкет на банани рискът от инсулт може да бъде понижен с близо 40%. Съдържащото се желязо пък оказва помощ на хора, страдащи от анемия. Магнезият в тях прави съня ни спокоен и пълностоен.

В някои случаи бананите се предлагат и като натурален антидепресант поради наличието си на витамин B. Той успокоява нервната система.

Като цяло бананите са относително тежка храна. Те се усвояват постепенно, заради което би трябвало да се дъвчат добре. Не е целесъобразно да се одобряват повече от два банана един след различен. Също по този начин не би трябвало да се пие вода директно след потреблението им. Добре е да се изчака най-малко час.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР