Балканите, откъдето започна Първата световна война, са били буре с

...
Балканите, откъдето започна Първата световна война, са били буре с
Коментари Харесай

Балканите - бойно поле в новата Студена война между Русия и Запада

Балканите , откъдето стартира Първата международна война, са били буре с барут, място, където империи, нации и религии са живели взаимно и са си съперничели. Сега, предизвестяват анализатори пред в. " Ню Йорк таймс ", районът се трансформира в полесражение в новата Студена война .

Русия, акцентират специалистите, уголемява въздействието си и ускорява етническите напрежения в страните, които се надяват да се причислят към Европейския съюз. Намесата на Москва към този момент пришпори Брюксел да съживи проектите за разширение. Тя също по този начин накара Вашингтон да обърне внимание на рисковете за сигурността за страните членки на НАТО.

След съгласувания отговор на Запада на отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му в британския град Солсбъри, който изгони към 150 съветски дипломати и чиновници на разузнаването, " Балканите стават още по-важни ", акцентира Марк Галеоти, старши откривател в Института за интернационалните връзки в Прага.

" Русия търси способи за възмездие, които са асиметрични и дават благоприятни условия на Москва ", добавя специалистът.

В нов отчет за Европейския съвет за въшни връзки Галеоти твърди, че " Русия гледа на Балканите като на полесражение в своята " политическа война ", пробвайки се " да провокира обърквания и възможни игри на компромиси с Европейския съюз ".

Чарлс Купчан, който беше шеф за Европа на Съвета за национална сигурност при ръководството на някогашния американски президент Барак Обама, показва, че " руснаците се възползват от последната част от Западна Европа, която остава политически нефункционираща ".

Положението на Балканите има някакви прилики с Украйна, където Русия в началото се съгласи, че Киев може да се причисли към Европейския съюз, въпреки не и в НАТО, а по-късно промени мнението си, което докара до революцията, която накара Москва да анексира Крим и да подбуди разединение в Източна Украйна.

На Балканите конкуренцията с Русия има капацитета да посее нова неустойчивост в район, който към момента се възвръща от ужасната война от 1992-1995 година, която докара до разпадането на някогашна Югославия.

Босна и Херцеговина остава нежна структура, изумена от корупция, едва водачество и етнически и националистически напрежения измежду общностите, което е метафора за задачите Балкани.

Босна е една от основните входни точки, които Русия се пробва да употребява , акцентира Купчан, откакто водачът на сръбския полуавтономен регион, прочут като Република Сръбска, Милорад Додик продължава да упорства за референдум за самостоятелност. Другите точки на Балканите са Македония, където връзките сред етническите албанци и етническите славяни (както се показва в материала) не престават да бъдат напрегнати, както и сред Косово и Сърбия.

Бдителен за съветската интервенция, Европейският съюз приготвя нова вероятност за участие на Босна и на останалите пет страни от Западните Балкани - Сърбия, Черна гора, Македония, Албания и Косово - в подмяна на провеждането на фундаметални структурни промени.

Скептицизмът измежду тези страни към Брюксел е бездънен . Мнозина се съмняват в искреността на Европейски съюз, който се трансформира в по-популистки, по-бдителен по отношение на миграцията и по-предпазлив, след приемането на Румъния и България, за приемането на страни преди да са подготвени за участие.

" Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сгреши, като съобщи, че не е заинтригуван от разширението ", акцентира Карл Билд, някогашен външен министър на Швеция и специфичен делегат на Организация на обединените нации за Балканите. " Европейски Съюз загуби интерес в продължение на няколко години (към разширяването) и това имаше пагубни последствия ", добавя Билд.

Но откакто Англия напуща Общността, а Русия се възползва от проблемите в района, Европейкият съюз в този момент изложи релативно обстоен проект за Балканите, като акцентира, че в случай че всичко върви по проект, Сърбия и Черна гора биха могли да се причислят до 2025 година Припомня се, че България, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз сега, ще е хазаин на специфична среща на върха на Балканите през май. Балканите са в дневния ред на Европейския съвет през юни, а британците ще бъдат домакини на среща на върха на Западните Балкани през юли, тъкмо преди срещата на НАТО в Брюксел.

" Време е да приключим работата от 1989 година ", акцентира еврокомисарят Йоханес Хан, който дава отговор за разширението, като добавя: " Ние определихме 2025 година като примерна дата за Сърбия и Черна гора, която е реалистична, само че и доста амбициозна. "

Съединени американски щати ненадейно също започнаха да се интересуват повече от Балканите. Подновеният интерес на Вашингтон " произтича частично от опасенията за разширеното въздействие на Русия ", проучва Рос Джонсън, отбелязвайки, че Конгресът на Съединени американски щати упорства военното министерство да даде " оценка на съдействието в региона на сигурността сред всяка страна от Западните Балкани и Руската федерация ".

Русия даде да се разбере, че преглежда новото разширение на НАТО към Западните Балкани като недопустимо, а Москва се замеси в чудноват опит за прелом в Черна гора през 2016 година преди страната да се причисли към НАТО.

Русия се пробва да се утвърди на Балканите както с държавното управление, по този начин и с бизнеса, тъй че когато страните от Западните Балкани се причислят към Европейския съюз, " те ще донесат съветското въздействие с тях ", разяснява Галеоти.

Стратегията е сходна на тази, която Китай и Русия организират с Гърция и Кипър, всеобщо считани за места, където съветските пари могат да бъдат изпрани в евро.

Русия също по този начин популяризира въздействието си посредством медии - както с следени от Кремъл уеб сайтове като " Спутник ", по този начин и с интернет тролове, които експлоатират локалните проблеми.

Карл Билд показва по-специално съветските вложения в сериозна инфраструктура на Сърбия, като да вземем за пример енергетиката. Въпреки че съветските вложения бледнеят спрямо тези на страните от Европейски съюз, Сърбия натурален афинитет към съветските си православни братя и помни поддръжката на Русия по време на войната в Косово.

" Дали Европейски Съюз е задоволително сензитивен към протичащото се в Сърбия ", пита Марк Галеоти, като отговорът му е " не ". " Политиката на Европейски Съюз общо взето беше да поддържа всичко, което резервира Западните Балкани спокойни ", отбелязва специалистът, като прибавя: " Това е надълбоко рисково и основава съвършена среда за Москва да играе своите игри. "

Брюксел, акцентира той и останалите анализатори, би трябвало да придаде по-голяма тежест както на морковите, по този начин и на тоягите, предлагайки същински тласъци за институционална промяна и същински наказания за отстъплението от промените.

Бивш почитан американски държавен чиновник, поискал анонимност, с цел да резервира въздействието си в район, е нарекъл Балканите ново полесражение на Студената война и че страните се реформират едвам когато Брюксел и Вашингтон работят дружно, с цел да притискат водачите да скъсат със старите привички като корупцията, пленената страна, политизираната правосъдна система и съветските прикрити компании, опитващи се да овладеят основна инфраструктура и медиите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР