Балканецът Стефанос Циципас стигна до сензационен обрат от 0-2 до

...
Балканецът Стефанос Циципас стигна до сензационен обрат от 0-2 до
Коментари Харесай

Бомба в Мелбърн - Циципас обърна Надал от 0:2 сета и го изхвърли от Australian Open

Балканецът Стефанос Циципас стигна до ефектен поврат от 0-2 до 3-2 сета и в профил Рафаел Надал от Australian Open, достигайки до полуфинал в Мелбърн след едвам втората си победа над испанеца при осмата среща посред им. По-рано денем Данийл Медведев разруши с 3-0 сънародника си Андрей Рубльов в съветско дерби и също е в топ 4, той ще спори за място на огромния край тъкмо против гръцкия тенисист. Другата полуфинална двойка е сред любимеца Джокович и екзекутора на Гришо - Аслан Карацев.

Надал бе губил единствено два пъти в цялата си кариера от 0-2 сета и надали доста хора щяха да предвиждат нещо сходно след първите два сета, в които испанецът изрично надиграваше противника си. Само че Циципас не спря да има вяра, последователно повишаваше равнището си в третия сет и в последните два бе изрично по-добрият на корта, успявайки и да издържи в самия край против доста по-опитния си противник.

Така Надал още веднъж се елементарни с очакванията за втора купа от Мелбърн и най-малко до Ролан Гарос ще продължи да дели върха по трофеи от „ мейджърите “ със 20, колкото има и Роджър Федерер.

„ Нямам думи. Не мога да опиша това, което се случи на корта. Тенисът ми приказва самичък за себе си. Невероятно възприятие е да се боря на това равнище, да дам всичко от себе си. Започнах доста нервно, само че не знам какво се случи след третия сет. Летях като дребна птичка, всичко се получаваше. Емоциите в края са нещо друго, мъчно ми е да ги опиша “, разяснява спечелилият, който след 4 часа и 5 минути на корта стигна до третия си полуфинал на шампионат от Шлема. „ Основната заслуга за успеха ми беше, че съумях да бъда в положително положение от самото начало, без значение какво се случва. Много съм благополучен с държанието ми на корта. “

В опит да стигне до първо присъединяване на край гъркът ще би трябвало да победи Даниил Медведев, против който има един триумф от шест мача. „ Той играе доста добре, доста непрекъснат е. Във превъзходна форма. Всеки знае, че той играе доста добре. Трябва да се възстановя, виждам напред към този дуел. Знам, че ще ми сътвори доста компликации. “

Нищо не предвещаваше сходна трагична развръзка, откакто в първите близо 90 минути на срещата на Rod Laver Arena Надал бе поел цялостен надзор и изглеждаше в добра позиция да завоюва мача в три сета. В тези моменти Циципас имаше големи усложнения да надиграе испанеца и думите на самия него, че Надал е най-труден за побеждаване от „ огромните трима “ изглеждаха правилни за гърка.

Безспорно Циципас играеше по-успешно от мача им в Мелбърн през 2019-а, в който взе едвам 6 гейма, само че все пак Надал имаше ясната визия по какъв начин да управлява мача, употребявайки по превъзходен метод форхенда си и карайки противника да играе непрекъснато от бекхенд ъгъла си.

Началото на мача водеше със себе си относително елементарно извоювани геймове от сервиращите, само че при 4-3 Надал стигна до първи брейкбол след добре пласиран ретур в краката на решилия да излезе напред Циципас при 30-30. В сериозния миг гъркът изпрати топката от форхенд в мрежата и по този начин пробивът бе факт. След него 20-кратният първенец от Големия шлем взе подаването си и по този начин поведе със сет в резултата.

Това несъмнено повлия на развиването и на втората част, която бе най-едностранната в целия мач. В нея Надал даде общо едвам 4 точки на собствен сервис, проби още в първия гейм, след което и в петия, с цел да стигне до триумфа след още два сервис гейма, в които даде единствено една точка на международния №6.

По всичко изглеждаше, че Циципас ще би трябвало още веднъж да преглътне разочарованието от бърза загуба от международния №2, само че този път гъркът имаше разнообразни проекти. В началото на третия сет той направи първото, което зависеше от него – да стабилизира играта на сервис. Всичко това докара до един много необикновен сет, в който двамата играеха като че ли на корта са Райли Опелка и Джон Иснър и не даваха безусловно никакъв късмет на противника на ретур. Надал продължи да бъде по-убедителният – в първите си пет сервис гейма в частта испанецът не даде нито точка на Циципас. Само че и гъркът си взимаше подаванията и по този начин закономерно се стигна до тайбрек. В него първият минипробив бе за Матадора, само че той бе върнат след нехарактерна неточност от смач от ракетата на левичаря. Надал направи още една неточност при 3-4, след което Циципас осъществя още първия сетбол за 7-4 след сет, в който направи едвам 4 непредизвикани неточности по отношение на 11 на противника.

В тези три изиграни сета роденият в Атина тенисист не бе достигал до нито една точка за пробив, само че това бързо се промени в четвъртата част, в която Циципас имаше осезаемо преимущество на корта. Ударите му станаха по-дълбоки, взимаше топката рано след отскока и Надал доста мъчно отговаряше на смяната в противника. Носителят на 86 АТР трофеи отрази три брейкбола, мина през още един доста комплициран гейм, само че закономерното се случи при 4-4, когато сбърка форхенда си при брейкбол и по този начин разреши на Циципас да сервира за сета при 5-4. 22-годишният не трепна и с гейм на 15 прати мача в решителна пета част.

В нея гъркът резервира високото си равнище като в първите си четири сервис гейма даде единствено 3 точки на испанеца, за който бе по-трудно да взима подаванията си. Испанецът сервираше първи, което му даваше привидно психическото преимущество, само че Циципас продължи да играе съвсем непогрешим тенис, до момента в който в 11-ия гейм Надал направи серия от непредизвикани неточности и след пробив на 0 гъркът сервираше за продобиване на мача.

Геймът въобще не мина без проблеми. Набързо се стигна до 0-30, а Надал пропусна и минаващ за 0-40. Циципас стигна до мачбол, при който противникът му бе доста постоянен и изчака неточност. При втория мачбол пък Надал извърши ретур уинър. Стигна се и до брейкбол след удар с рамката на гърка, който още веднъж не трепна, взе идващото разиграване и стигна до трети мачбол, при който с ослепителен удар по правата постави завършек на мача.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР