Българското училище има значение и традиции и днес то изпълнява

...
Българското училище има значение и традиции и днес то изпълнява
Коментари Харесай

Проф. Пенов: Българското училище изпълнява достойно функциите си

„ Българското учебно заведение има значение и обичаи и през днешния ден то извършва почтено своите функционалности. Расте броят на учителите, които преподават с нови способи образователното наличие, ползват нововъведения, а посредством извънкласни занимания притеглят учениците към учебната среда. “

Тази оценка даде министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в изявление, оповестиха от МОН.

„ Изграждането на просветителна STEM среда е нова философия на образование в нова материална среда, която ще помогне на учениците в актуалното общество на технологиите като се усъвършенства преподаването на образователното наличие. По думите му за това е обезпечен обществен запас от над 500 млн. лв. по Плана за възобновяване и резистентност. Целта на работната среща с над 2000 шефове на учебни заведения в петък в НДК е да те схванат, че има средства за всички и задачата е те да употребяват дейно за рационализация на учебната среда като спазят процедурите. Убеден съм, че всеки шеф е привързан към своето учебно заведение, до него са неговите учители и би положил всички старания. Парите от първия транш от ПВУ са в България, планът би трябвало да се осъществя в 2026 година “, уточни министърът пред „ Българска национална телевизия “.

По думите му шефовете са усетили потребността от другарство с сътрудниците си, тъй като не става дума за конкуренция или премахване на претендент , а за шерване на положителни практики.

Министър Пенов сподели, че в неговите диалози с учители преди всичко те се интересуват от изискванията, в които работят, от ограниченията за повишение на тяхната подготовка , както и какво прави министерството, с цел да има учителската специалност своето достолепие. Един от аспектите са техните хонорари, посочи министърът. От тяхното възнаграждение зависи работата със идващото потомство и те би трябвало да имат почтено заплащане, счита проф. Пенов. 1800 лв. начална заплата за млад преподавател съгласно него ще им разреши почтено битие и да се усещат обществено почетени. Ако това е по този начин, това ще помогне всяко дете, без значение в какво учебно заведение или в кой град учи, да получи качественото обучение , на което има право.

В отговор на въпрос за коментара на Асен Василев от „ Продължаваме промяната “ по адрес на учителското съсловие от последните дни, министърът съобщи:

„ Не би трябвало учителската специалност да се употребява за предизборна акция. Когато някой влезе в учебно заведение или университет би трябвало да си смъкна шапката. Въпрос на образование е да се извиниш и разбираш, че несъзнателно си споделил нещо, което би засегнало достойнството и достолепието на другите. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР