Българското правителство спешно извика в София посланика ни в Москва.

...
Българското правителство спешно извика в София посланика ни в Москва.
Коментари Харесай

Румен Петков попари Лондон и Стефан Тафров за Скрипал с пиперлива българска поговорка

Българското държавно управление незабавно извика в София посланика ни в Москва. Мярката е поради напрежението сред Русия и Запада след отравянето на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал. Българската реакция е ход, с който страната ни се пробва да отговор на настояванията на европейските си сътрудници, само че и пробва да резервира баланс в дипломатическите връзки с Русия.
„ Отзоваването на посланика ни за съвещания на езика на дипломацията е най-слабият метод за отговор на една обстановка. Отзоваване се ползва нормално като има търкания сред две страни . Това е явно незадоволителна мярка поради отговора на главните ни съдружници в Европейски Съюз и НАТО. Предстои да забележим дали ще последва нещо по-сериозно. Засега България попада в интернационалните вести като страна, която не реагира на това, което огромна част от страните-членки на Европейски Съюз и НАТО признават за държавен тероризъм от страна на Русия”, разяснява в „ Здравей, България” Стефан Тафров, някогашен зам.-министър на външните работи.
„ Това, че най-вероятният причинител на тази офанзива е Русия се споделя от голямо болшинство от членовете на Европейски Съюз и НАТО. Страните, които споделят този разбор на обстоятелствата, съставляват 450 милиона от 500-те милиона жители на Европейски Съюз. Там за моя изненада се оказаха и страни, които не чаках да реагират по този метод, а точно Унгария и Италия. Македония също реагира, гонейки един дипломат”, напомни Тафров.
По думите му безспорно става дума за държавен тероризъм от страна на Русия .
„ В момента в Европейски Съюз стават доста дълбоки промени. Голямата заплаха е България да изпадне от центъра на европейската интеграция. С сходно нерешително държание в един подобен значим миг ние безусловно не обслужваме националните си ползи. Трябва да вземем кардинална позиция”, на мнение е някогашният зам.-министър.
Според някогашния вътрешен министър Румен Петков обаче държанието на Англия е еманация на българската сентенция " Някой ми изцапа гащите " .
„ Трябва да има някаква мярка в личното изтощение и неспособност да защитиш територията си. Мисля, че този напън, който се оказва редовно, върху Европейски Съюз и други сътрудници на Англия, би трябвало да се ограничи в границите на рационалното. В английските медии България беше поставена в страните, които ще изгонят дипломати. Това е нецивилизовано и не считам, че Европейски Съюз би трябвало да взима най-пошлите черти на Варшавския договор”, съобщи Петков.
„ Факт е, че до Солсбъри има английска лаборатория, която създава нервнопаралитични отровни субстанции. Русия може да го е измислила, само че го създават редица страни . Вече един път английски министър председател излъга по най-циничния метод света, като сподели, че Ирак създава нуклеарни оръжия, дайте да я нападаме, с цел да ги лишим от опцията да станат опасност за света. След това същият този министър председател с половин уста се извини”, разяснява още някогашният вътрешен министър.
Той е на мнение, че в тази ситуация позицията на българското държавно управление да желаеме доказателства заслужава приветствия .
„ България би трябвало да престане да бъде „ заедно Петко с мъжете”. Самият Европейски Съюз би трябвало да осъзнае какви са му потребностите. Ако ще имаме такива ръководители като Юнкер, които имат несъответстващо държание, и това се видя във Варна, би трябвало да се замислим дали самото управление на Европейски Съюз не ерозира европейските ценности”, съобщи Румен Петков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР