Българското правителство проявява учудващо твърдоглавие да не намали ДДС и

...
Българското правителство проявява учудващо твърдоглавие да не намали ДДС и
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов: ЕК иска намаляване на ДДС-то, правителството отказва

Българското държавно управление демонстрира учудващо твърдоглавство да не понижи Данък добавена стойност и да не вкарва диференцирано Данък добавена стойност за храни, медикаменти, книги, учебници и други, съобщи пред "Фрог нюз " финансистът Румен Гълъбинов във връзка настояването на Европейска комисия да се реформира ДДС-то.Досега нито една партия не пожела да внесе законопроект за понижаване на Данък добавена стойност.
А Европейската комисия предложи нови правила, които дават повече еластичност на страните членки да дефинират ставките на Данък добавена стойност и основават по-благоприятна данъчна среда за растежа на дребните и междинните предприятия. С приемането на новите правила страните от съюза ще имат повече независимост при определянето на ставките на налога.
Благодарение на тези оферти страните от Европейски Съюз ще разполагат с по-голяма независимост да ползват понижени ставки на Данък добавена стойност към съответни артикули или услуги.
Освен общоприетата ставка на Данък добавена стойност, която е минимум 15%, страните членки ще могат към този момент да плануват:
- две обособени понижени ставки в размер сред 5% и общоприетата ставка, определена от страната членка;
- едно освобождение от Данък добавена стойност (или така наречен „ нулева ставка “);
- една понижена ставка в размер сред 0% и понижените ставки.
В България от години се насочат претенции за понижаване на Данък добавена стойност върху медикаментите, учебниците, книгите и храните от първа нужда, само че диференцирана ставка употребяват единствено услугите в туристическия бранш.
Освен облекчение за потребителите, намаляването на ставката ще подтиква и растежа на стопанската система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР